Ένα ακόμα άρθρο του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου, που βρίσκεται υπό διαβούλευση στο διαδίκτυο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Σειρά αυτή τη φορά έχουν οι εφοριακοί, οι οποίοι δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στις διατάξεις του άρθρου 4. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται στην επιλογή και στελέχωση των κρίσιμων για την είσπραξη των εσόδων οργανικών μονάδων του υπουργείου οικονομικών – δηλαδή των ελεγκτικών υπηρεσιών – με τους κατάλληλους υπαλλήλους. Προβλέπει, λοιπόν, ότι ως ελεγκτές επιλέγονται και υπηρετούν υπάλληλοι πανεπιστημιακής και τεχνικής εκπαίδευσης του υπουργείου οικονομικών για συγκεκριμένη θητεία (τριετής), που μπορεί να ανανεώνεται. Επίσης, ότι η επιλογή των ελεγκτών γίνεται κατά ένα μόνο ποσοστό, 25%, από υπαλλήλους, που έχουν προϋπηρεσία σε ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου. Κατά το υπόλοιπο ποσοστό, στελεχώνεται από τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου και από υπαλλήλους, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από άλλα υπουργεία (κατά 20%). Μάλιστα, η επιλογή θα διενεργείται με δημόσια προκήρυξη, από ειδική επιτροπή αξιολόγησης του προσωπικού, στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών.

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο οικονομικών επιχειρεί να ανακατέψει την τράπουλα στον ελεγκτικό μηχανισμό, εισάγοντας στις νέες μονάδες και στελέχη εκτός του παραδοσιακού συστήματος των εφοριακών. Σκοπός είναι, με την… «ανάμειξη» υπαλλήλων και από άλλα υπουργεία, να αλλάξει όλη η δομή και η διάρθρωση των ελεγκτικών μονάδων, να περιοριστούν τα φαινόμενα διαφθοράς και να εφαρμοστεί και εδώ το μέτρο των μετατάξεων.

Σε αυτό, λοιπόν, το άρθρο, οι εφοριακοί δηλώνουν αντίθετοι και αρνητικοί. Όπως λένε, βάζει μπουρλότο στα θεμέλια των εσόδων και ότι βάλλει ευθέως κατά της προσπάθειας για επίτευξη του σχετικού στόχου, στη δύσκολη αυτή δημοσιονομική συγκυρία. «Τι νόημα έχουν οι ποσοστώσεις; Οι συντάκτες του συγκεκριμένο άρθρου έχουν ή άγνοια ή σκοπιμότητα. Ζητάμε την απόσυρση της διάταξης», δηλώνει στο Capitaltax ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εφοριακών, Γιάννης Γρίβας.

Οι εφοριακοί εκτιμούν ότι πρόκειται για υπηρεσίες, που βεβαιώνουν και δεν εισπράττουν φόρους και εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το κατά πόσο υπάλληλοι από άλλα υπουργεία διαθέτουν τη γνώση για να συμμετέχουν στους σύνθετους ελέγχους, που θα απαιτούν οι συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά το πώς θα κινηθούν για αυτό το θέμα, περιμένουν τη συνάντηση της διαβούλευσης με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ώστε να αποφασίσουν στη συνέχεια την πορεία τους.


capital.gr