Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής  Μέριμνας της  Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ανακοινώνεται ότι στις 18-5-15 ξεκινά η εκτέλεση του πρώτου κύ-κλου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών σε όλους τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνης.  

Τα ειδικά συνεργεία πραγματοποιούν ψεκασμούς, με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα, για την αποτελεσματική εξόντωση των κουνουπιών σε μεγάλες εστίες στάσιμων νερών γύρω από τους οικισμούς.

Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια μέχρι και το Νοέμβριο με στόχο την καταπολέμηση των κοινών και ανωφελών κουνουπιών αφενός στο υδρόβιο στάδιο (αυγό – προνύμφη –νύμφη) και αφετέρου στο τέλειο έντομο.

Επειδή αναμένεται έντονα θερμό θέρος, εκτός από τα ειδικά συνεργεία ψεκασμών οι πολίτες θα πρέπει να εφαρμόζουν τα παρακάτω αναφερόμενα μέτρα αποφυγής ανάπτυξης των κουνουπιών στον ιδιωτικό τους χώρο προκειμένου να προστατεύονται άμεσα με  μείωση της  έκθεσης σε τσιμπήματα αυτών των εντόμων, τα οποία  είναι γνωστό ότι αποτελούν πιθανούς φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως είναι η νόσος από τον ιό του  Δυτικού Νείλου.

Τρόποι αποφυγής τσιμπήματος κουνουπιών

Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα (χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών 1-5 ώρες)

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα (αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ) 

Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων (ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο το σώμα),πιο αποτελεσματικά είναι τα φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Αντικουνουπικά πλέγματα-σίτες που εμποδίζουν την είσοδο κουνουπιών στα σπίτι.

Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγαλύτερη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περι-πτώσεις που δεν ενδείκνυται η χρήση άλλων μέσων π.χ σε βρέφη κάτω των 2 μηνών. 

Απομάκρυνση στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορ-ροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνά-ζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους . 

Σημειώνεται ακόμα ότι το έδαφος που παραμένει για μεγάλα χρονικά διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (κυρίως οροφής )δυ-σχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων. 

Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών διότι είναι σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων διότι προ-σελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook