«Αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει», δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας από το βήμα της 19ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Μιλώντας στο συνέδριο που έχει ως βασικό θέμα τις 100 πρώτες ημέρες της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ο κ. Βαρουφάκης αποσαφήνισε πως ο ίδιος δεν θεωρεί πως η επόμενη δόση είναι αυτοσκοπός της χώρας και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν είναι βιώσιμη μακροοικονομικά.

«Συμφωνούμε (με τους δανειστές) ότι η αν η Ελλάδα δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει. Αφού συμφωνούμε σε αυτά γιατί δεν καταλήγουμε σε μια συμφωνία για να πάψει η ασφυξία της αγοράς; Η απάντηση είναι ότι μετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει αυτό που προέχει δεν είναι η επόμενη δόση» είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στις βασικές ενότητες του συνεδρίου του Economist που σχετίζονται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως ακόμα και αν εξαφανιστεί με κάποιο τρόπο το χρέος της χώρας, το θέμα της ανάπτυξης της Ελλάδας θα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Βαρουφάκη ότι η αποπληρωμή στην ΕΚΤ τον Ιούλιο πρέπει να καθυστερήσει. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο ωριμάζει ομόλογο που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος έδωσε βάρος στο ρόλο που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι τράπεζες στην ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο ξεκαθάρισε πως για να μπορέσουν να το κάνουν αυτό θα πρέπει να επιλύσουν το θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Ο υπουργός έστειλε και ένα μήνυμα στην αγορά ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι το τέλος καλοκαιριού δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον ΦΠΑ. Με τον τρόπο αυτό καθησύχασε τους φορείς του τουρισμού , ενώ τοποθέτησε για το Σεπτέμβριο την εισαγωγή του νέους καθεστώτος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook