Οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν σήμερα τρεις ανθρώπους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν σε δύο πόλεις της Συρίας ανάμεσα σε υποστηρικτές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και διαδηλωτές που ζητούν την απομάκρυνσή του, σύμφωνα με ακτιβιστές και κατοίκους.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά τις πορείες που είχαν διοργανωθεί από τις αρχές σε διάφορες συριακές πόλεις σε υποστήριξη του Άσαντ, η 11ετής παραμονή του οποίου στην εξουσία αμφισβητείται εδώ και τρεις μήνες από το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του.

Ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας όταν αυτές επενέβησαν για να υποστηρίξουν διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία υπέρ του Άσαντ στις πόλεις Χομς και στην πόλη Μαγιαντίν στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Η Συρία έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στους περισσότερους διεθνείς δημοσιογράφους, καθιστώντας δύσκολο να επαληθευτούν οι πληροφορίες των ακτιβιστών και των αξιωματούχων.

Νωρίτερα, πυρά ελαφρών όπλων και εκρήξεις ακούστηκαν από τη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Σύριοι που θέλουν να ξεφύγουν από τη βία, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου. Τα πυρά δείχνουν να προέρχονται από την κορυφή λόφου που επιβλέπει τη μεθοριακή γραμμή, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από αυτήν.

Την Κυριακή το βράδυ, δύο Σύριοι τραυματίστηκαν από σφαίρες που δέχτηκαν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Αυτοί πέρασαν στη συνέχεια στην Τουρκία, όπου νοσηλεύονται.

Χιλιάδες Σύριοι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Τουρκία, κοντά στο τουρκικό χωριό Γκιουβετσί, καθώς διστάζουν να περάσουν στην Τουρκία φοβούμενοι ότι δεν θα μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στα σπίτια τους. Οι άνθρωποι αυτοί λένε ότι οι τουρκικές αρχές τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θα μπορούν να περάσουν τα σύνορα σε περίπτωση κινδύνου. Περίπου 10.700 Σύροι έχουν ήδη επιλέξει τις τελευταίες εβδομάδες να περάσουν στην Τουρκία, όπου διαμένουν σε πέντε καταυλισμούς με σκηνές που διαχειρίζεται η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος.

OHE: Άδεια χωριά

Την ίδια στιγμή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα χωριά που βρίσκονται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων γύρω από τη συριακή πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ, στη βορειοδυτική Συρία, που συγκλονίστηκε από τη βία στις αρχές του μήνα, «είναι άδεια».

«Η HCR μετείχε χθες σε αποστολή που διοργάνωσε η κυβέρνηση στην πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ Άντριαν Έντουαρντς σε συνέντευξη Τύπου.

Η ομάδα της HCR διαπίστωσε ότι όσο περισσότερο πλησίαζε στην Τζισρ αλ Σούγουρ τόσο πιο άδεια ήταν τα χωριά. «Κανείς δεν εργαζόταν στα χωράφια. Η Τζισρ αλ Σούγουρ ήταν σχεδόν έρημη, τα περισσότερα καταστήματα ήταν κλειστά», προσέθεσε η HCR, το προσωπικό της οποίας που βρίσκεται στη Συρία δεν είδε εκτοπισμένους ανθρώπους.

«Όμως το γεγονός ότι η Τζισρ αλ Σούγουρ και τα χωριά γύρω της είναι άδεια δείχνει σημαντικούς εκτοπισμούς», σημείωσε η HCR.

Στις 9 Ιουνίου, η HCR είχε εκφράσει την ανησυχία της για τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για έξοδο των κατοίκων της Τζισρ αλ Σούγουρ.

Παράλληλα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η Συρία συμφώνησε να παραχωρήσει στον Ερυθρό Σταυρό μεγαλύτερη πρόσβαση στους πληθυσμούς αμάχων και σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν ταραχές και εξετάζει το αίτημα της διεθνούς οργάνωσης αρωγής να επισκεφθεί ανθρώπους που έχουν συλληφθεί.

Σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από τις διήμερες συνομιλίες που είχε με ανώτερους σύρους αξιωματούχους στη Δαμασκό, ο Τζέικομπ Κέλενμπεργκερ, πρόεδρος της ΔΕΕΣ, σημειώνει επίσης ότι «οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν αποκλειστικά σε ανθρωπιστικά ζητήματα και ήταν ειλικρινείς και λειτουργικές».

«Οι σύροι αξιωματούχοι ήταν δεκτικοί και συμφώνησαν να δώσουν στη ΔΕΕΣ και τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο ευρύτερη πρόσβαση σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν ταραχές», προσθέτει, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί «στενά πώς η συνεννόηση αυτή εφαρμόζεται στην πράξη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook