Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας
κύριο Προκόπη Παυλόπουλο.
Κοινοποίηση:  Στην πρόεδρο της Βουλής και στους Αρχηγούς των κομμάτων 

Θέμα: Ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης.

Κύριε Πρόεδρε

   Οι «Θεσμοί των δανειστών», μας υποβάλουν στο μαρτύριο της σταγόνας, κλίνοντας προοδευτικά την στρόφιγγα του «οξυγόνου» παροχής ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, ενώ γνωρίζουν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι αντοχές της εξαντλούνται νομοτελειακά πολύ σύντομα.  Μια έξοδος από την ευρωζώνη (Grexit), όσο και μια αθέτηση πληρωμών (default), είναι ικανά να φέρουν στα όρια, τους πόρους, τις οικονομικές και κοινωνικές λειτουργίες, ακόμα και των πιο οργανωμένων κρατών. Κάτι τέτοιο, θα ήταν ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό και για το ίδιο το κοινό νόμισμα.

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται σε συνθήκες πιστωτικής πίεσης και καταναγκασμού, με τους εταίρους και πιστωτές της, για την  «λίστα μεταρρυθμίσεων;», προαπαιτούμενο για την αποκατάσταση της παροχής ρευστότητας και τον τερματισμό της αβεβαιότητας!.  Η λίστα αυτή υπάρχει κίνδυνος να έχει υφεσιακές συνέπιες και πάντως υπολείπεται της «στρατηγικής απασχόλησης και ανάπτυξης» που έχει ανάγκη η χώρα.

   Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε από το «μνημόνιο», την λάθος συνταγή που επιδείνωσε τα πράγματα!   Η Ελλάδα ήταν ήδη χρεοκοπημένη. Στην χώρα μας χρεοκόπησε ένα οικονομικό μοντέλο γενικευμένης διαφθοράς, προσανατολισμένο στα δανεικά, στην κατανάλωση και στη ζήτηση και όχι στην δημιουργία, την παραγωγή και την προσφορά.   Άρα η αναζήτηση νέου μοντέλου ανάπτυξης και η διαφάνεια, η πάταξη της διαφθοράς, είναι το αυτονόητο. 

 Αποτελεί λοιπόν ευκαιρία η εκκαθάριση του σκανδάλου διαφθοράς Siemens. Απαιτείται η συγκρότηση κοινοβουλευτικού δημοκρατικού μετώπου κατά της διαφθοράς.  Αξίζουν συγχαρητήρια πιστεύω, στην πρόεδρο της Βουλής για την πρωτοβουλία και την γενναιότητα της να εισαγάγει την συνέχιση της διερεύνησης του σκανδάλου αυτού στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  Είναι επίσης σημαντική η απάντηση του Υπουργού οικονομικών στη Βουλή ότι η κυβέρνηση θα καταγγείλει και θα επαναδιαπραγματευθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την  Siemens.

Το πρόβλημα είναι συστημικό, Διεθνές και Ευρωπαϊκό, δεν παύει όμως να είναι και Ελληνικό. Δεν είναι δυνατόν να φταίνε μόνο οι όποιοι άλλοι, πρέπει να αναλάβουμε εμείς, όλοι μας, τις ευθύνες που μας αναλογούν και να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της ελληνικής κρίσης.  Η κομματική, η συνδικαλιστική και η συντεχνιακή νομή εξουσία, η ανοχή στη διαφθορά, η κουλτούρα της «αρπαχτής», της κατανάλωσης, της ήσσονος προσπάθειας, της αδιαφορίας, της ιδιώτευσης, του ακραίου και αθέμιτου ανταγωνισμού, η πλήρης περιφρόνηση των κανόνων κλπ δεν αποτελούν στοιχεία της ελληνικής πολιτιστικής ταυτότητας. 

Θα πρέπει να αντλήσουμε δύναμη από τις ρίζες του πολιτισμού μας. Η αυτογνωσία, η διαλεκτική, η αξιοκρατία, το αίσθημα ευθύνης, η γενναιοφροσύνη, η φιλοσοφία, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά, η δημοκρατία, η φιλοπατρία, το μέτρο, η ισόρροπη καλλιέργεια του πνεύματος και του σώματος, το πολυμήχανο, η συλλογική διαβούλευση και κυρίως η δημιουργία, θα πρέπει να προταχτούν ως αυτονόητα του πολιτισμού μας.

Οι οριζόντιες τυφλές, περικοπές και η συμπίεση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στο βωμό της ανταγωνιστικότητας έχουν εξαντλήσει την οικονομική τους εμβέλεια, εάν ποτέ είχαν κάποια, αλλά και τις κοινωνικές αντοχές.  Ήρθε η ώρα της «θεσμικής λίστας διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για την δημόσια και την θεσμική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.   

Η Ελλάδα είναι χώρα επενδυτικών ευκαιριών.  H οικονομική δραστηριότητα, βρίσκεται σήμερα σε σημαντική υστέρηση από τις παραγωγικές της δυνατότητες.  Απέναντι στη στασιμότητα και την υστέρηση, απαιτείται, η δυναμική δημιουργία υπεραξίας. Απέναντι στην «επενδυτική άπνοια» και την αποεπένδυση,  απαιτείται  «επενδυτικό σοκ», με συγκεκριμένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Για παράδειγμα τα ελληνικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα (γεωργία κτηνοτροφία) υπερέχουν παγκόσμια στην μοναδική τους ποιότητα. Οι επενδύσεις όμως στην τυποποίηση και την καθετοποίηση της επεξεργασίας τους είναι απελπιστικά πίσω, διατίθενται στην διεθνή αγορά σε τιμές και όρους που δεν είναι πάντα οι προσφορότεροι, πολλές φορές χύμα (ελαιόλαδο). Την ώρα που θα μπορούσαν να συνδυαστούν άριστα με τον τουριστικό τομέα, την εξατομικευμένη διατροφή και τον θεματικό γαστρονομικό τουρισμό.   Αναγνωρίζουν όλοι την δυναμική της κρουαζιέρας στον ελληνικό τουρισμό, είναι κοινή όμως διαπίστωση ότι πάσχουμε στις αναγκαίες υποδομές.  Η κεντρική ειδική προβλήτα στο Πειραιά για τον ελλιμενισμό των κρουαζιερόπλοιων, αναμένει μάταια τον σωστό σχεδιασμό και την υλοποίηση της.  Η πρόταση για Formula 1 στη Δραπετσώνα, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση (ανεκτίμητη προβολή στον τουρισμό και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας). 15 χώρες ανταγωνίζονται σκληρά και διεκδικούν μια πίστα Formula1.  O Bernie Ecclestone (FOM) προτρέπει την Ελλάδα για μια ακόμα φορά από το Bahrain. Υπάρχει εντονότατο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για την Δραπετσώνα, αλλά ο ελληνική πλευρά (και ο Δήμαρχος) καθεύδει ύπνο ατάραχο. 

Είναι έγκλημα να διώχνουμε τις επενδύσεις σήμερα !  Για να αντιμετωπιστεί η σύγχρονη τραγωδία της ανεργίας, έχομε άμεση ανάγκη, στην δημιουργία νέων παραγωγικών θέσεων εργασίας. Απαιτείται λοιπόν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η εκκίνηση ενός «νέου υγιούς αναπτυξιακού κύκλου» και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του, με άντληση ρευστότητας και υποβοήθηση επενδύσεων, από κεφάλαια και πέραν του τραπεζικού συστήματος, μέσω των αγορών κεφαλαίων (Capital Market Association). 

Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη. Το χρέος προσδιορίζεται ως ποσοστό (κλάσμα) του ΑΕΠ. Μας απασχολεί αρκετά ο αριθμητής (το χρέος). Έχομε αμελήσει τον παρανομαστή, την ανάπτυξη. Έχομε ασχοληθεί αρκετά με την μακροοικονομία. Θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην μικροοικονομία, την ιδιαίτερη λεπτομέρεια δηλαδή, της ελληνικής οικονομίας. Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ) έχει προτείνει στα συμπεράσματα μιας σειράς επιστημονικών συνεδρίων του (υπό την αιγίδα πάντα της Προεδρίας της Δημοκρατίας), 30 συγκεκριμένα και επεξεργασμένα μέτρα για την θεσμική παραγωγικότητα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Προτείνεται η υιοθέτηση αυτής της δοκιμασμένης μεθοδολογίας. Η τεκμηρίωση δηλαδή, συγκεκριμένων και επεξεργασμένων εναλλακτικών αναπτυξιακών προτάσεων και η πολιτική διαβούλευση, μέσω των ερευνητικών Ινστιτούτων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την προώθηση της πολιτικής συνεννόησης πάνω σε αυτές. 

Ήδη στον πολιτικό διάλογο που διοργανώνει το ΙΜΜ (ετοιμάζει νέο συνέδριο πολιτικής διαβούλευσης για την ανάπτυξη, τον ερχόμενο Ιούνιο), έχουν επισημανθεί, σημαντικά σημεία σύγκλισης και έδαφος συνεννόησης των κοινοβουλευτικών δυνάμεων.  Πρώτος στόχος, η επεξεργασία «μιας εθνικής πολιτικής πρότασης».  Θα ήταν εξαιρετική τιμή για μας κύριε Πρόεδρε να θέσετε υπό την αιγίδα σας την νέα προσπάθεια του ΙΜΜ. 

Είναι απαραίτητη μια άμεση συμφωνία σε επίπεδο ευρωζώνης. Αυτό εξαρτάται από τα περιθώρια που θα αφήσει η Γερμανία στην Ελλάδα για ένα έντιμο συμβιβασμό. Είναι όμως ώριμες οι συνθήκες για μια υπέρβαση εθνικής πολιτικής συναίνεσης. 

 Η Ελλάδα έχει δυναμική και προοπτική, προτείνεται η κατάρτιση, ενός «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης», δηλαδή μιας πολύ ευρύτερης, «εθνικής λίστας συγκεκριμένων αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων», τομών και προοδευτικών ανατροπών, ει δυνατόν με εξειδικευμένες προτάσεις ανά τομέα  ως απάντηση και απέναντι στην «εισπρακτική λίστα» των πιστωτών μας. 

Είναι εθνική προτεραιότητα, πιστεύομε κύριε Πρόεδρε, να αποκτήσει άμεσα η Ελλάδα ένα «αξιόπιστο και ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο δράσης» για  το αναγκαίο νέο δυναμικό ξεκίνημα οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως, να αποτελέσει αντικείμενο μιας διαβούλευσης σε επίπεδο πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κύριε Πρόεδρε θα θέλαμε, αν το πρόγραμμά Σας το επιτρέπει, μια συνάντηση μαζί Σας για να σας παραδώσουμε τα συμπεράσματα και κάθε λεπτομέρεια αυτής της πολυετούς προσπάθειας του ΙΜΜ πάνω στην αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την πατρίδα μας.  

  • Ο Σήφης Βαλυράκης είναι Πρώην Υπουργός, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών      

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook