Εκτός της ενημέρωσης του ελληνικού Κοινοβουλίου για τα όσα διεμείφθησαν στην πρόσφατη  συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του την Τρίτη στη Βουλή αναμένεται να δώσει στοιχεία και για το πώς θα ψηφισθούν το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο εφαρμοστικός νόμος.

Την Τετάρτη, στις δύο το μεσημέρι, θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητήσει και να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την οικονομία.

Ο νόμος πλαίσιο, μετά την εγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση.

Στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup υπάρχει όρος για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου, ώστε στις 3 Ιουλίου στο έκτακτο Eurogroup να διαπιστωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ελλάδας και να ληφθεί από τους Ευρωπαίοιυς εταίρους η απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Με δεδομένη την έλλειψη χρόνου, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος.

Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να φέρει και πάλι αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και να οδηγήσει σε διαφωνίες για ακόμη μια φορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς πολλοί είναι οι βουλευτές που διαφωνούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πάντως, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Βενιζέλος, εξέφρασε την κατανόησή του στην ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου έως τις 30 Ιουνίου.

Η στάση αυτή του κ. Σαμαρά προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Η συμφωνία της ΝΔ στην άμεση ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων δεν είναι συμφωνία μόνο επί της διαδικασίας, αλλά και επί της ουσίας. Οι φραστικές αντιπαραθέσεις και οι διακηρύξεις της για άλλο μείγμα και επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου είναι για λαϊκή κατανάλωση.» Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν σε αυτούς και στην πλουτοκρατία που υπηρετούν με 48ωρη απεργία και πολιτική τιμωρία» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ηλίας Μόσιαλος: Με 155 «ναι» το Μεσοπρόθεσμο

Με αφορμή την τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά και τα όσα συζήτησαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών σχετικά με τον τρόπο που θα ψηφιστούν στη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι. Για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ο κ. Μόσιαλος διαβεβαίωσε ότι θα το ψηφίσουν οι 155 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατέστησε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ψηφιστεί με λιγότερους ακόμη κι αν αποχωρήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

in.gr