Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη μετά την εφαρμογή πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0.4% το πρώτο τρίμηνο του 2015 (η ποσοτική χαλάρωση  ξεκίνησε τον Μάρτιο), ξεφεύγοντας από την στασιμότητα που κυριάρχησε όλο το 2014.

Ο ρυθμός αυτός αύξησης του ΑΕΠ φαίνεται εκ πρώτης όψεως χαμηλός, ιδιαίτερα αν τον συγκρίνουμε με τους ρυθμούς ανάπτυξης των Η.Π.Α. ή των αναπτυσσόμενων οικονομιών, είναι ιδιαίτερα σημαντικός όμως σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα της ευρωζώνης (μέσος τριμηνιαίος,GDP QoQ,  ρυθμός ανάπτυξης 0.36% τα τελευταία 20 χρόνια).

Η βελτίωση αυτή του οικονομικού κλίματος οφείλεται κυρίως στους κάτωθι παράγοντες :

Στην πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Τα 60 δις ευρώ που διοχετεύει η ΕΚΤ κάθε μήνα στο τραπεζικό σύστημα μέσα από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ωθεί τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν την ρευστότητα που αντλούν στην επέκταση των χορηγήσεων δανείων προς επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Έτσι αναμένεται θετική πιστωτική επέκταση στην ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια, γεγονός άλλωστε που αποτελεί και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συνέπεια της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών επιτοκίων είναι η παρατεταμένη πτώση της αξίας του ευρώ έναντι όλων των νομισμάτων αλλά κυρίως έναντι του δολαρίου.

Οι εξαγωγές των χωρών της ευρωζώνης έχουν καταστεί πιο ανταγωνιστικές, με μεγάλο κερδισμένο την Γερμανία. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι ένας από τους ιδιαίτερα ωφελημένους κλάδους και σχεδιάζουν σημαντικές επενδύσεις στο κοντινό μέλλον.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας γενικότερα βοήθησαν στην μείωση του ενεργειακού κόστους  για την βιομηχανία αλλά και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών προς κατανάλωση.

Σημαντική θεωρείται και η βελτίωση στην Γαλλική οικονομία (+0.6% μεταβολή στο ΑΕΠ), μετά από πολλά τρίμηνα στασιμότητας, καθώς επίσης και η βελτίωση στην Ιταλική και Ισπανική οικονομία. 

Παρά τα πρώτα θετικά μηνύματα όμως, απέχουμε ακόμα αρκετά από το σημείο εκείνο όπου θα μπορούσαμε να μιλάμε για ισορροπημένη και διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. 

Η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζεται άμεσα μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας, ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική στην νέα παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Οι άκαμπτοι κανόνες, σε πάρα πολλές χώρες της ευρωζώνης,  στην αγορά εργασίας εμποδίζουν την πραγματική ανάπτυξη και την ουσιαστική μείωση της ανεργίας. Υπενθυμίζουμε ότι το ύψος της ανεργίας βρίσκεται στα όρια κοινωνικής ανοχής σε αρκετές χώρες (Γαλλία 10.4%, Ιταλία 13%, Ισπανία 24%). 

Δυστυχώς η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων συνεπάγεται σημαντικό πολιτικό κόστος το οποίο  δεν φαίνονται διατεθειμένες να αναλάβουν  οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Ακόμα και αυτή η Γερμανική κυβέρνηση που θεωρείται η πιο ριζοσπαστική στη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων δυσκολεύεται να επιταχύνει τον ρυθμό υλοποίησης τους. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην καγκελάριου Σρέντερ, ότι υλοποιώντας μόλις 3 από τις 10 εξαγγελθείσες μεταρρυθμίσεις έχασε τις εκλογές από την Μέρκελ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook