Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε όπως αναμενόταν η κυβέρνηση από τη βουλή με 155 ψήφους υπέρ(όσοι και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ), ενώ 143 ψήφισαν κατά επί συνόλου 298 βουλευτών.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έδωσε απάντηση στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές από το βήμα της βουλής τονίζοντας ότι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα και αυτό «το γνωρίζετε κ. Σαμαρά».

Άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ήταν το πρόσχημα της ΝΔ για να αποφύγει τις ευθύνες της αυτήν την κρίσιμη στιγμή. «Όταν η Ελλάδα λυγίζει πρέπει να την κουβαλάς στην πλάτη. Όχι να φυγομαχείς» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης είναι ένα συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι πατριωτικοί στόχοι της νέας κυβέρνησης είναι: η αντιμετώπιση της κρίσης, η παραμονή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και η επανάκτηση της πίστης στις «δικές μας δυνάμεις».

Κανείς δεν θα μας σώσει, μόνοι μας θα τα καταφέρουμε επανέλαβε, ενώ ξεκαθάρισε ότι λεφτά για νέες παροχές δεν υπάρχουν και δεσμεύτηκε για προστασία της κοινωνικής συνοχής μέσω καλύτερης διαχείρισης.

Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε περισσότερους πόρους για κοινωνικό κράτος και νέες προσλήψεις στο δημόσιο τόνισε ο πρωθυπουργός.

Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι καλύτερη διαχείριση των πόρων, για δίκαιο σύστημα πρόνοιας και υγείας, για στήριξη των πραγματικά αδύναμων, για υγιή δημόσιο τομέα τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, που μέχρι σήμερα έχει πληρώσει ακριβά το ατυχές «λεφτά υπάρχουν» του 2009.

Ο Γ.Παπανδρέου είπε ότι «παλεύω για όλα αυτά και θα συνεχίσω να το κάνω», και μίλησε για σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, οι οποίες επίσης θα συνεχιστούν.

Απορρίπτουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου τις απόψεις και φωνές, που αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό και δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει η χώρα, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι άλλοι ευθύνονται για όσα αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η λύση θα έρθει από κάποιο ξένο κέντρο.

Εμείς θα κατακτήσουμε την οικονομική αυτοδυναμία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βεβαίως δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε «κέντρα αποφάσεων», που επηρεάζουν τις προσπάθειες και την πορεία της Ελλάδας, ενίοτε μάλιστα με πολύ αρνητικό τρόπο, όπως είναι οι οίκοι αξιολόγησης, «που πλέον εμφανίζονται ισχυρότεροι από τα κράτη, αμφισβητούν αποφάσεις λαών και κυβέρνησεων» και τα χρηματοπιστωτικά κέντρα.

Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε και τους Ευρωπαϊους εταίρους για κακοφωνία που στοιχίζει στην Ελλάδα.

Όμως, «δεν μπορούμε να περιμένουμε τη Δευτέρα Παρουσία για να σωθούμε. Μόνοι μας θα βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Να τα αλλάξουμε όλα. Γιατί όντως η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες. Αλλά αυτό, κύριε Σαμαρά, δεν αποτελεί μόνο προνόμιο, συνεπάγεται και υποχρέωσεις και ευθύνες. Να μην εγκαταλείπεις, να μην φυγομαχείς, να την σηκώνεις στην πλάτη σου όταν λυγίζει».

Ευκαιρία να αλλάξει η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια δημοψηφίσματος, υπογράμμισε ότι «θα αποτελέσει το επιστέγασμα της ενότητας του ελληνικού λαού» και κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΚΚΕ ότι φοβούνται τη γνήσια λαϊκή έκφραση, όπως θα αποτυπωθεί μέσα από το δημοψήφισμα.

Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε όλες τις δυνάμεις να συστρατευθούν «σε αυτή την περήφανη και πατριωτική πορεία».

«Από αυτή την κρίση υπάρχει η μοναδική ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αν την αγνοήσουμε θα μας κρίνει η ιστορία πολύ σκληρά», τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε και θα επιδιώξει ευρύτατες συναινέσεις.

Ανοιχτή η πρόσκληση για συναίνεση

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης με πολλά κόμματα, και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις.

Απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, το οποίο ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανέφερε πολλές φορές κατά την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις αρκεί, όπως είπε, να μη μας πετάνε έξω από τους στόχους μας.

«Κανένας δεν συμφωνεί με τη συνταγή σας. Και σας άκουσαν και σας απέρριψαν», δήλωσε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «σας κάλεσα να συνδιαπραγματευτουμε με την τρόικα το φορολογικό και δεν το δεχτήκατε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook