Την εκτίμηση ότι οι αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωζώνη θα ληφθούν μέσα στους επόμενους μήνες, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας.

Σε ερώτηση για το το εάν το 2011 θα είναι πιο δύσκολο έτος για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως παρά τις οποίες δυσκολίες η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σταθεροποιείται. Ειδικότερα, υπογράμμισε πως η αβεβαιότητα που επικρατούσε προ εξαμήνου δεν υφίσταται πλέον, αφενός λόγω της ύπαρξης του μηχανισμού στήριξης, αφετέρου λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής που οδήγησε το 2010 σε μείωση του ελλείμματος κατά 6% του ΑΕΠ, αλλά και των προωθούμενων διαρθρωτικών αλλαγών που διασφαλίζουν ότι η ελληνική οικονομία θα γίνει πιο ανταγωνιστική.

«Κάνοντας όλα αυτά διασφαλίσαμε τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου τόσο ως Ελλάδα όσο και ως Ευρώπη να εξετάσουμε λύσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2011 δήλωσε ότι είναι κάτι που εύχεται να συμβεί. Σημείωσε πως η Ελλάδα εκδίδει σε μηνιαία βάση έντοκα γραμμάτια, ωστόσο δεν έχει εκδώσει ομόλογα καθώς οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. «Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν οι αγορές» είπε, προσθέτοντας πως τον Οκτώβριο τα spread είχαν υποχωρήσει κατά 300 μονάδες για την Ελλάδα, ωστόσο ανέκαμψαν εκ νέου λόγω διαφόρων γεγονότων που τροφοδότησαν την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία.

«Εάν έχουμε τις σωστές αποφάσεις τους επόμενους μήνες τότε ελπίζω ότι η κατάσταση θα διαφοροποιηθεί πλήρως και θα μας επιτραπεί να επιστρέψουμε στις αγορές μέσα στο έτος» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως από την στιγμή που το επιτόκιο του μηχανισμού στήριξης είναι στο 5%, ενδεχόμενος δανεισμός από τις αγορές με υψηλότερο κόστος θα ήταν ασύμφορος. Ωστόσο, σημείωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει έκδοση Ομολόγων της Διασποράς.

Ερωτηθείς για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ενδεχόμενο να επιτρέπει την επαναγορά κρατικού χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως η συγκεκριμένη συζήτηση βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμη διατυπώνονται απόψεις για την ευελιξία του Ταμείου, τους δανειακούς όρους, για το τι θα μπορεί και τι δεν θα μπορεί να κάνει.

«Είναι καλό που όλα βρίσκονται προς συζήτηση στο τραπέζι» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εκφράζοντας την ελπίδα οι αρχηγοί κρατών θα καταλήξουν σε τελικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Διευκρίνισε ωστόσο πως θα πρόκειται για συνδυασμένα και στοχευμένα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι για μεμονωμένες προσωρινές παρεμβάσεις.

«Τα μέτρα θα περνάνε το μήνυμα στις αγορές ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε το ευρώ και να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση» τόνισε χαρακτηριστικά.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook