«Δεν είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέσα σε αυτή την εβδομάδα», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ, ωστόσο αναγνώρισε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι η απόφαση για το ελληνικό χρέος και τις μεταρρυθμίσεις θα ληφθεί στο πλαίσιο των συζητήσεων της Αθήνας με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, δεν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας, την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις. 

Πάντως το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δίνοντας χρονικό ορίζοντα για την συμφωνία είπε – μιλώντας στο Star και στον Ν.Χατζηνικολάου- ότι η συμφωνία είναι θέμα «εβδομάδας». «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από τον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL αν αναμένεται κάποια συμφωνία στη Ρίγα σχετική με την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν είναι αυτονόητο. Εγώ δεν θα είμαι παρών, καθώς είναι μια σύνοδος για τους αρχηγούς κυβερνήσεων. Ασχολούμαστε εντατικά με τους Έλληνες και σημειώνουμε σταδιακά πρόοδο. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι θα υπάρξει συμφωνία, επειδή η ημερήσια διάταξη είναι εντελώς διαφορετική και αφορά τις ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ».

Ερωτώμενος στη συνέχεια αν είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ ζητούν έναν υψηλότερο και έναν χαμηλότερο ΦΠΑ στην Ελλάδα, ανέφερε τα εξής: «Επισήμως, τα ποσοστά δεν ανακοινώθηκαν επακριβώς. Είναι όμως αλήθεια ότι διεξάγονται συζητήσεις με τους Έλληνες για την προσαρμογή του ΦΠΑ, με σκοπό την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Ο τουρισμός είναι ένας μεγάλος και σημαντικός τομέας στην Ελλάδα και εκεί χάνονται ακόμη πολλά έσοδα, επειδή δεν πληρώνουν ΦΠΑ. Ως προς αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις επί του παρόντος. Εμείς αποβλέπουμε με αυτό τον τρόπο στην οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να την βοηθήσουμε να σταθεί εκ νέου στα πόδια της» κατέληξε ο Ντάισελμπλουμ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook