Επιστολή – Καταγγελία από Σύλλογο Κρητών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Η Μεγαλόνησος»

Ένα απίστευτο παιχνίδι κερδοσκοπίας και εξαπάτησης παίζεται στην πλάτη των Κρητών παραγωγών από επαγγελματίες του κλάδου στην Αθήνα και τον Πειραιά.

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Κρητών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών «Η Μεγαλόνησος»:

Έχουν ήδη γίνει πολλές αναφορές, ονομαστικές και μη, για κρητικά προϊόντα που πωλούνται στις λαϊκές αγορές Αθηνών – Πειραιώς, ανεξέλεγκτα από επαγγελματίες και παραγωγούς πωλητές, που δεν έχουν καμιά σχέση με την Κρήτη.

Συγκεκριμένα πολλοί επαγγελματίες πωλητές, παίρνουν κρητικές ντομάτες, αγγούρια και κηπευτικά τα οποία είναι υπαίθρια με κοπριά και χωρίς φυτοφάρμακα και τα πωλούν με επωνυμία Λακωνίας, Σύρου, Νάξου, Πόρου, Κορινθίας. Την ίδια ώρα, δυσφημίζουν το κρητικά προϊόντα – τα οποία εκμεταλλεύονται με άλλες επωνυμίες – λέγοντας ότι αυτά έχουν φυτοφάρμακα, είναι θερμοκηπίου και πολλά άλλα.

Πολλοί πωλητές παραγωγοί από τους Νομούς Λακωνίας, Αργολίδος. Κορινθίας, Αττικής (Μαραθώνα) πωλούν τα προϊόντα μας με επωνυμία των Νομών τους και δημιουργούν μια μεγάλη αντιπαράθεση στις λαϊκές αγορές.

Έχουν διχάσει το καταναλωτικό κοινό ώστε να μην ξέρει πότε και ποια εποχή καλλιεργείται η ντομάτα στην Κρήτη και ποια περιοχή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δε γίνεται η Λακωνία, η Αργολίδα, η Κορινθία, ο Μαραθώνας, το μήνα Γενάρη – Φλεβάρη με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, να έχουν πολυτελείας τομάτες, υπαίθριες και χωρίς φυτοφάρμακα, ενώ τα προϊόντα της Κρήτης, τόπου παραγωγής αυτή την εποχή 100%, να είναι σε δεύτερη μοίρα και να χαρακτηρίζονται ακατάλληλα.

Η δυσφήμιση και η παραποίηση των προϊόντων μας έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα μέσα στις λαϊκές αγορές μεταξύ των παραγωγών ακόμα και σωματικές βλάβες”

Ζητούν εδώ και τώρα μέτρα

Για το θέμα έχει στείλει αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής για τους αρμόδιους υπουργός, ο βουλευτής Λασιθίου, Κώστας Δερμιτζάκης, με την οποία ζητά να προωθηθούν άμεσα τα παρακάτω αιτήματα των παραγωγών.

Στην επιστολή τους οι παραγωγοί ζητούν:

“Για να σταματήσει εδώ το κακό και για να μην υπάρξουν χειρότερα και επειδή «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Απαιτούμε:
1.    Όριο καλλιέργειας για υπαίθριες τομάτες από τους παραπάνω νομούς.
2.    Να μην ανανεώνονται άδειες μετά το 10ο μήνα του χρόνου.
3.    Όσοι νομοί έχουν θερμοκηπιακές καλλιέργειες να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία, παραστατικά, τιμολόγια γεωπόνων, δελτία αποστολής, όπως γίνεται και στην Κρήτη.
4.    Ποινικές ρήτρες σε τριμελείς επιτροπές που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.  

Η παραπάνω επιστολή υπογράφεται από τον Πρόεδρο του συλλόγου, Χαραλαμπάκη Χαράλαμπο, και το ΓΓ κ. Λεμονάκη – Χατζηδάκη Δημήτριο.

Από το ΔΣ του ενιαίου αγροτικού συλλόγου προστίθεται η παρακάτω απαίτηση:
–    Επανέλεγχος των αδειών για τις ποσότητες που δηλώνονται για τους μήνες από Ιανουάριο ως Μάϊο”

Οποιαδήποτε καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα είναι όχι μόνο ολιγωρία αλλά και συνενοχή.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook