Πρώτη ενημέρωση 19.53

Με επιχείρημα την ανάγκη υπηρέτησης της νομιμότητας, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, η έγκριση για την άδεια λειτουργίας του πολυκαταστήματος στο κέντρο του Ηρακλείου.

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν 3 ώρες και με τους τόνους να ανεβαίνουν σε αρκετές στιγμές, ο Δήμαρχος της πόλης επισήμανε πως η απόφαση δεν ειναι εύκολη καθώς “εδώ ζούμε και εμείς, οι έμποροι κάνουν εναν αγώνα και δεν αρνούμε πως ίδρυση ενός πολυκαταςτήματος δεν θα προκαλέσει όφελος στους μικρομεσαίους. Ωστόσο, όπως είπε “η δημοτική αρχή είναι υπέρ της νομιμότητας. Άλλοι δεν είναι. Και δεν θελω να πω τι στοίχισαν οι πολιτικές  αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν, οχι μονο εδω”, υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως το 2011 χορηγήθηκε άδεια επιφάνειας καταστήματος για 1690 τμ.

“Διαβαζω”, ειπε στη συνέχεια ο κ. Λαμπρινός “την απόφαση απο το αρμόδιο υπουργείο στην οπια αναφέρεται πως δεν χρειαζεται η γνωμη του οικείου επιμελητηρίου, δεν χρειαζεται οικονομοτεχνική μελέτη, δεν εξετάζονται όροι ανταγωνισμού κτλ. Κατέστησαν δηλαδη τον δήμο αρμόδιο να κρίνει μονο για ενα πράγμα: Για το χωροταξικό και πολεοδομικό κομμάτι. Αυτο ειναι το μοναδικό ζήτημα που καλούμαστε να αποφανθούμε σημερα. Επομένως θεμα μειώσεως υποβαθμίσεις του περιβάλλοντος δεν μπορούν να τεθεί. Υπαρχει μια μελέτη που εκπονείται απο το 1998 η οποία προβλέπει οτι δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν τέτοια καταστήματα.
Η νομοθεσια ομως μιλά για τα εγκεκριμένα σχέδια. Επομένως πως θα μπορούσαμε να πάρουμε υπόψιν μας μια μελέτη που δεν εχει εγκριθεί;” διερωτήθηκε ο Δήμαρχπς Ηρακλείου εκφράζοντας τη θέση του υπέρ της ψήφισης για τη λειτουργία της “αλυσίδας”.

Νωρίτερα…

Εστιάζοντας στο πολιτικό διακύβευμα που θα έχει η απόφαση και η ψηφοφορία για την λειτουργία ή όχι γνωστής αλυσίδας πολυκαταστήματος στην 25η Αυγούστου, οι επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επισήμαναν σε όλους τους τόνους την ανάγκη καταψήφισης μιας τέτοιας απόφασης.

Η συνεδρίαση στο δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας ο οποίος αφού τόνισε πως είναι απο τις σπάνιες φορές που ενα δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για ένα τοσο σημαντικό θεμα και πως σίγουρα κάτι τέτοιο δεν έγινε με “ελαφρά τη καρδία”,  ανέγνωσε στο σώμα τους νόμους και τις διατάξεις που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη περίπτωση με βάση και την κοινοτικές οδηγίες.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασάκη ο φάκελος που έχει καταθέσει η εταιρεία ειναι πλήρης.

Στη συνεχεία το λόγο πήραν οι φορείς απο τον εμπορικό κόςμο του Ηρακλείου με τον πρόεδρο που Συλλόγου να σχολιάζει αρχικά τις πολιτικές που εχουν εφαρμοστεί στη χωρα τη τελευταία 5ετια, τονίζοντας πως η λειτουργία αυτής της εταιρίας θα προκαλέσει τουλάχιστον 500 απολύσεις τον επόμενο χρόνο. Στο ιδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ. Λεκάκης ο οποίος διερωτήθηκε: “Λέει η εταιρεία για οδικό δικτυο, έργα υποδομής, εναρμόνιση με το περιβάλλον. Για ποιο οδικό δικτυο συζητήσαμε; Γι αυτο που ειναι έτοιμο να εκραγεί; Για ποια εναρμόνιση; Θα κάνουμε ολη την 25η Αυγούστου ενα εμπορικό κεντρο; Δεν αντέχουμε να σηκώνουμε το φορτίο της πόλης. Εμείς πιστεύουμε οτι το ΔΣ πρέπει να στηρίξει τον εμπορικό κόσμο της πόλης”.

“Σε καμια περιπτώση δεν θέλουμε να διανονοποιηοσυμε την οποιαδήποτε επένδυση μπορεί να φέρει θέσεις εργασιας. Όμως οι θέσεις εργασιας που θα προκύψουν  θα ειναι ελαστικής απασχόλησης” δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου υπογραμμίζοντας: “Και μάλιστα θα αντικαταστήσουν διαχρονικές θέσεις εργασίας απο εργαζόμενους που βρίσκονται σε θέσεις εργασίας εδώ και 15-20 χρόνια. Φοβόμαστε επίσης και για την εικόνα της πόλης. Η 25η Αυγούστου μπορεί να χάσει και την φυσιογνωμία της. Όλες αυτές οι πολυεθνικές εχουν καράβια στα διεθνή ύδατα για να παράγουν τα προϊόντα χωρις να γνωριζει κανείς τι συμβαίνει..Είμαστε  αντίθετοι και θέλουμε να λάβετε υπόψιν σας πως οι αποφάσεις ενός ΔΣ ειναι πρώτα πολιτικές”.

Για βαθιά πολιτικό το θέμα, με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις έκανε λόγο ο πρώην δημαρχος Ηρακλείου κ. Κουράκης γνωστοποιόντας στο σώμα πως η παράταξη του θα καταψηφίσει.  “Πρεπει να στείλουμε και απο εδώ ένα μήνυμα για τις επιπτώσεις που εχουν προκαλέσει αυτές οι εταιρίες στις τοπικές κοινωνίες. Κρίσιμη η απόφαση. Προτείνω να μην ψηφιστεί, να μην δοθεί η άδεια, να πάει στη κυβέρνηση. Να στείλουμε μηνυμα και προς τα Υπουργεία. Καλούμε το σώμα να καταψηφίσει”, είπε ο κ. Κουράκης.

“Η δημοτική αρχή τοποθετήθηκε διαδικαστικά. Αποφεύγει να τοποθετηθεί στο πολιτικό. Το νομικό καθεστώς που εχει ψηφιστεί με τη τροποποίηση του νομού εχει πολιτική βάση και απλα είπαν στα δημοτικά συμβούλια “εισαι διαικπεραιωτης”. Αποδέχονται οι δημοτικοί σύμβουλοι αυτόν το ρολο; Ειναι σημαντικό και συνειδησιακό θεμα η τοποθέτηση κάθε δημοτικού συμβούλου” δήλωσε ο κ. Λυγερός.

Με σκωπτικό τόνο ο κ. Κασαπάκης ειπε πως “η ΕΕ και η ελευθερη αγορά αυτο προβλέπει. Οταν ειμαςτε υπερ του ελεύθερου ανταγωνισμού αυτό συμβαίνει στην αγορά” υπογράμμισε, τονίζοντας πως θα καταψηφίσει.

Για πολιτική απόφαση έκανε λόγο και η κ. Αμανατίδου καλώντας το δημοτικο συμβούλιο να ασκήσει πίεση ώστε να αλλάξει ο νόμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook