Οι θεσμοί προτείνουν 23% υψηλό συντελεστή και 11% ή 12% μειωμένο – Από την Αθήνα μιλούν και για πρόταση με 19%-20% «ακριβό» και 9%-10% «φτηνό» συντελεστή – Το ΥΠΟΙΚ αντιπροτείνει τρεις κλίμακες: 22%-14%-7% και μεταφορά πολλών ειδών ευρείας κατανάλωσης (και τρόφιμα) από το 13% στο 7%

Σε «τρελό γαϊτανάκι» εξελίσσεται πλέον η διαπραγμάτευση με τους δανειστές καθώς στη Λετονία ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κρατών αναζητούν λύση «εδώ και τώρα», στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις «χωρίς αύριο», αλλά τη δημόσια συζήτηση μονοπωλούν θέματα που ανακύπτουν ξαφνικά με νέα σχέδια για τον ΦΠΑ που «εκτοξεύονται» διαρκώς από κυβέρνηση και «θεσμούς» -και όλα αυτά με φόντο τη «συνολική συμφωνία» που θα περιλαμβάνει μέτρα που θα καλύπτουν δημοσιονομικό κενό ύψους 3-5 δισ. ευρώ, «κόψιμο» πρόωρων συντάξεων και αλλαγές στα εργασιακά.
 
Σε πρώτο πλάνο φυσικά μπαίνουν εκ των πραγμάτων οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο στη χώρα μας, καθώς νέα σχέδια πέφτουν στο τραπέζι (ίσως για να «καούν» νωρίς). Χωρίς κανείς να ξέρει πού τελικά θα κάτσει η μπίλια, οι διαρροές από Βρυξέλλες και Αθήνα συμφωνούν στο ότι οι «θεσμοί» ζητούν μεγαλύτερη αφαίμαξη από τους πολίτες και επιμένουν ότι πρέπει να ισχύσουν μόνον δύο συντελεστές, χωρίς καμία εξαίρεση και κανένα μπόνους.

«Τριπλή παραλλαγή» στον ΦΠΑ

Στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή τη στιγμή βρίσκονται, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, τρία βασικά σενάρια.
 
Οι «θεσμοί» προτείνουν δύο εναλλακτικές λύσεις:
 
1ο σενάριο:
 
-υψηλός συντελεστής 23%

-μειωμένος συντελεστής 11% ή 12%, αντί 13%

-καταργείται ο υπερμειωμένος συντελεστής 6,5%

-καταργούνται οι εξαιρέσεις και εκπτώσεις 30% στα νησιά του Αιγαίου.

Για να προκύψει μεγαλύτερο κέρδος για το Δημόσιο, οι «θεσμοί» προτείνουν να μεταταγούν και πολλά βασικά είδη κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή 23%, αφήνοντας λιγοστές εξαιρέσεις στον χαμηλό (κυρίως φάρμακα, βιβλία και κάποια τρόφιμα).

2ο σενάριο:

Πληροφορίες από την Αθήνα μιλούσαν και για πρόταση των «θεσμών» με πιο χαμηλούς συντελεστές, αλλά μόνον δύο επίσης, δηλαδή:

-Βασικό (υψηλό) συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 20% (αντί 23% σήμερα)

-Μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% ή 10% (αντί 13% σήμερα)

-Κατάργηση του υπερμειωμένου συντελεστή (6,5% σήμερα)

-Κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων ΦΠΑ

3ο σενάριο

Στο Brussels Group η ελληνική πλευρά έδειξε χθες, Πέμπτη, να εμμένει στο αναθεωρημένο σχέδιο της Αθήνας με τρεις συντελεστές, που προβλέπει:

-υψηλό συντελεστή 22% (αντί 23% που ισχύει σήμερα)

-συντελεστές 7% (αντί 6,5%) και 14% (αντί 13%)

-μεταφορά πολλών ειδών ευρείας κατανάλωσης (και τρόφιμα) από το 13% στο 7%.

Πληροφορίες μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το υπουργείο επιμένει στο bonus των τριών μονάδων του ΦΠΑ, στην περίπτωση που βρεθεί η νομική φόρμουλα, με στόχο να μειώνεται ο μεσαίος συντελεστής στο 11%. Εναλλακτικά εξετάζεται να δοθεί σαν κίνητρο η επιστροφή του 3% της καθαρής αξίας της συναλλαγής, ώστε να μην θεωρείται επιστροφή μέρους του ΦΠΑ αλλά κίνητρο χρήσης του πλαστικού χρήματος αντί μερητών.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook