Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια όπου δύο πετρελαιοκηλίδες καταλαμβάνουν μια έκταση 14,5 χιλιομέτρων κατά μήκος των ακτών της περιοχής στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι πετρελαιοκηλίδες προκλήθηκαν λόγω ρωγμής σε πετρελαιαγωγό  της Plains All American Pipeline την Τρίτη 19 Μαΐου με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διαρροή ποσότητας 2.500 βαρελιών αργού πετρελαίου στη θάλασσα, σχεδόν 400.000 λίτρα, έναντι 500 βαρελιών πετρελαίου που ήταν οι αρχικοί υπολογισμοί της εταιρείας.

Περισσότερο έχει πληγεί η θαλάσσια περιοχή κατά μήκος της ακτής Ρεφιούτζιο Στέιτ Μπητς.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε χθες την περιοχή της νότιας Καλιφόρνια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου η πολιτεία “να κινητοποιήσει γρήγορα όλα τα διαθέσιμα μέσα”.

Η διαρροή έγινε αντιληπτή χάρη στην έντονη οσμή που αναδυόταν από τη θάλασσα και γρήγορα εντοπίστηκε η αιτία της καταστροφής σε μια ρωγμή στον πετρελαιαγωγό, ο οποίος τρεις ώρες αργότερα σφραγίστηκε. Στην περιοχή απαγορεύτηκαν όλες οι ψυχαγωγικές και αλιευτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον Ντάρεν Πάλμερ της Plains All American Pipeline, ο πετρελαιαγωγός κατασκευάστηκε το 1991 και μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε περάσει από έλεγχο.

Ο Πάλμερ δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει την ευθύνη για την πετρελαιοκηλίδα και θα επωμιστεί και το κόστος καθαρισμού.

Οι περιβαλλοντιστές ανησυχούν ότι το πετρέλαιο που έχει διαρρεύσει στη θάλασσα απειλεί την άγρια ζωή, περιλαμβανομένων των πουλιών και των φαλαινών.

Η πετρελαιοκηλίδα σχηματίστηκε στο ίδιο σημείο της παραλίας όπου το 1969 είχε σημειωθεί πάλι διαρροή πετρελαίου, ένα συμβάν που συνδέεται με τη δημιουργία του αμερικανικού περιβαλλοντικού κινήματος. Σε εκείνη την περίπτωση, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες γαλόνια είχαν διαρρεύσει στη θάλασσα έπειτα από έκρηξη σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου, με αποτέλεσμα να πεθάνουν χιλιάδες θαλασσοπούλια και θαλάσσια θηλαστικά.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από την καταστροφή!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook