Με τα….κυάλια βλέπουν πλέον οι επαγγελματίες αλιείς στην Κρήτη, αρκετά απο τα πλέον εμπορεύσιμα και περιζήτητα είδη ψαριών, καθώς η μείωση των αιευμάτων στο Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος και γενικώτερα στο Αιγαίο αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση στο Flashnews.gr, του προέδρου του συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Χανίων κ.Νίκου Σκαμνάκη.
« Αυτή την στιγμή τα μπαρμπούνια που κάποτε πιάναμε άφθονα έχουν μειωθεί, αλλά και οι σκάροι, οι σαργοί, τα λιθρίνια. Υπάρχουν αρκετά ψάρια που τώρα πλέον τα βλέπουμε με το κυάλι.»
Τις διαπιστώσεις των αλιέων επιβεβαιώνει έρευνα του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». 

\"\"\"\"

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, εστιάστηκε στο Ανατ.Αιγαίο , όπου και διαπιστώθηκε μείωση του συνόλου των αλιευμάτων κατά 51%.
Όμως ειδικά για τα γνωστά και εμπορεύσιμα είδη, όπως η συναγρίδα, ο σαργός, οι κουτσοµούρες, τα λυθρίνια, τα σκαθάρια η μείωση χτυπάει κόκκινο, αφού φτάνει το 88%.
Το αποτέλεσμα είναι δραματικό, όχι μόνο για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και για τους επαγγελματίες αλιείς.

\"\"

« Αυτή την στιγμή σε οποιαδήποτε έξοδο ψαροκάικου, ενώ παλαιότερα έβγαινε ένα μεροκάματο για να ζήσουν οι οικογένειες των ψαράδων, αυτή την στιγμή δεν βγαίνει. Τα κόστη αυξάνονται, η παραγωγή μειώνεται και κρίνονται πλέον τα σκάφη μας μη βιώσιμα» επισημαίνει ο κ. Σκαμνάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Επαγγελματιών αλιέων, βασική αιτία για την μείωση των αλιευμάτων αποτελεί το παράνομο ψάρεμα, είτε με δυναμίτιδα, είτε με άλλες μεθόδους καθώς όπως είπε 
«Τα ψάρια και στην Κρήτη μειώνονται διαρκώς κάτι στο οποίο συμβάλλουν πολλοί παράγοντες. Ένας είναι η παράνομη αλιεία που απ’ότι ακούγεται γίνεται από κάποιους κακοπροέραιτους. Γιατί υπάρχει και κακός επαγγελματίας και κακός ερασιτέχνης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Νότια Κρήτη και αλλού παρατηρείται το φαινόμενο της παράνομης αλιείας με δυναμίτιδα, με μπουκάλες, με φώτα.»

\"\"

Όμως αντίστοιχες είναι και οι διαπιστώσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, το οποίο επισημαίνει «βιντζότρατες και μηχανότρατες, αλιεύουν αδιάκοπα σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, παραβιάζοντας θρασύτατα την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μία από τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελεί η περιοχή των Κουφονησίων, όπου τους τελευταίους μήνες η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου.
 Τα παράνομα αλιεύματα διακινούνται «νομίμως» και σίγουρα χωρίς κανένα έλεγχο, σε παρακείμενα νησιά και από εκεί μεταφέρονται ανενόχλητα στην Αθήνα με φορτηγά ψυγεία.
Στη νότια Νάξο, την Αμοργό, την περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια και στη νότια Κρήτη πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά και εντελώς απροκάλυπτα αλιεία με δυναμίτιδα.
Οι ανενόχλητοι καταστροφείς εκτός από την αυτοσχέδια δυναμίτιδα με μίξη νιτρικής αμμωνίας και πετρελαίου, χρησιμοποιούν και εκρηκτική δυναμίτιδα (η διακίνηση της οποίας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στην περιοχή το τελευταίο διάστημα).
Τα περισσότερα από 16.000 σκάφη παράκτιας αλιείας αποτελούν την πλειονότητα του μεγαλύτερου αλιευτικού στόλου στην Ευρώπη, που όμως αλιεύει χωρίς να υπάρχει κανένα πλαίσιο ελέγχου ή παρακολούθησης. 
Η ερασιτεχνική αλιεία επίσης αποτελεί ένα ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα, με ένα ευρύ φάσμα από αλιεία με ψαροντούφεκο, κατάδυση και υποβρύχιο φωτισμό. ‘Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, (Έλληνες, μετανάστες, τουρίστες κλπ) εξαντλούν με αθέμιτα μέσα και για εμπορικούς σκοπούς τα ήδη επιβαρυμένα ιχθυαποθέματα της παράκτιας ζώνης, τα οποία χαρακτηρίζονται εκτός των άλλων και από αργό ρυθμό ανάπτυξης.»
Το «δυστύχημα» είναι πως ενώ ο έλεγχος όλων αυτών των παρανομιών είναι αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος, την ίδια περίοδο, τα Λιμεναρχεία έχουν αφεθεί στην τύχη τους, με τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και με ελάχιστες πλέον δυνατότητες άσκησης αποτελεσματικών ελέγχων.
Flashnews.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook