Η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής αστυνομίας ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της γενικής αστυνόμευσης στο νησί, θα αποτελεί και την “καρδιά” του σχεδιασμού αναδιάταξης των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, από τα Χανιά, στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν μικρές βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθούν αστυνομικά τμήματα που έχουν ανάγκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναγνωστάκης στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την ηγεσία, τα στελέχη και αστυνομικούς της τοπικής ΕΛΑΣ στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στο νησί, δήλωσε:

Από τη μικρή εως τώρα περιοδεία των δυο ημερών οι διαπιστώσεις είναι εξαιρετικές. Υπάρχουν ικανά περιφερειακά στελέχη που με πενιχρά μέσα και κάτω από αντίξοες συνθήκες έχουν να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα. Μπορεί κάποιος να πει ότι ευλογούμε τα γένια μας, αλλά πιστέψτε με δεν κάνω εύκολα τέτοιου είδους δηλώσεις. Υπάρχει συντονισμός στη δράση των αστυνομικών υπηρεσιών και έλεγχος σε πολλά πεδία. Βέβαια εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ως εκ τούτου χρειαζόμαστε βελτιωτικές κινήσεις, όμως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κενό, που έχουμε παρατηρήσει σε άλλες περιοχές. Ίσα, ίσα με τις ελάχιστες προσθήκες που θα κάνουμε σε επίπεδο γενικής αστυνόμευσης, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα μια διορθωτική κίνηση είναι η αξιοποίηση όλων των αστυνομικών μας δυνατοτήτων και αναφέρομαι στους ανθρώπινους πόρους, μέσω της αναδιάταξης των υπηρεσιών και αυτό είναι προφανές ότι θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών. Ένα ισχυρό αστυνομικό τμήμα είναι κατανοητό ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της αστυνόμευσης. Μπορούμε δηλαδή να φύγουμε από τη λογική της πινακίδας και του άδειου κτιρίου που λογίζεται ως αστυνομικό τμήμα ή αστυνομικός σταθμός, να ισχυροποιήσουμε αυτά τα αστυνομικά τμήματα που χρειάζεται κάθε περιοχή και μέσα από την ισχυροποίηση να έχουμε πεζές, εποχούμενες, δίκυκλες περιπολίες, άρα να εδραιωθεί καλύτερα το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.

Ο κ. Αναγνωστάκης ο οποίος είχε αναφέρει χθες στο Ηράκλειο ότι μια από τις πιο συγκροτημένες προτάσεις για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών είναι αυτή που κατατέθηκε από την ΕΛΑΣ της Κρήτης, τόνισε για μια ακόμα φορά ότι καμία αναδιάρθρωση δε θα γίνει χωρίς να ληφθούν υπόψιν οι ιδιαιτερότητες τοπικών κοινωνιών.

Είμαστε σε ένα στάδιο αρκετά προχωρημένο, ήδη έχουν παρουσιαστεί ολοκληρωμένες και αιτιολογημένες προτάσεις των περιφερειακών διευθύνσεων. Όπως έχω πει δε θα γίνει καμία αναδιάρθρωση ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κοινωνιών, χωρίς διάθεση συμβιβασμών

Συνάντηση με την Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας

Στα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη Δημήτριο, τον προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κατριαδάκη Εμμανουήλ και τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο Μιχαιρίνα Κωνσταντίνο στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στο νησί, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, η Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Πρώτο θέμα συζήτησης αποτέλεσε για άλλη μια φορά το θέμα της πολυσυζητημένης Αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ένωσή μας τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να γίνει μία επί της ουσίας Αναδιάρθρωση, η οποία θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση συγχώνευσης των υφιστάμενων υπηρεσιών και την κατάργηση όλων των λειτουργούντων ομάδων και υποομάδων προκειμένου να προκύψει ένα βιώσιμο και ανθεκτικό σχήμα στην οργάνωση των υπηρεσιών, το οποίο θα κληθεί να λειτουργήσει σε εποχές πολύ δύσκολες και να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής.

Τονίστηκε ότι κατά την άποψή μας μία επιχειρούμενη Αναδιάρθρωση που θα κινηθεί αποκλειστικά και μόνο στον άξονα των συμφερόντων των τοπικών αρχών είναι προφανές ότι θα αποτύχει. Πρωταρχικός σκοπός κατά την υλοποίησή της θα πρέπει είναι η ασφάλεια του πολίτη και όχι η γραφειοκρατική του εξυπηρέτηση. Για το λόγο αυτό, η Ένωσή μας, αναλογιζόμενη την ευθύνης της, έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών   Υπηρεσιών, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στην Πανελληνία Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας.    

Με αφορμή την τελευταία μεγάλη επιτυχία που σημείωσε για άλλη μία ακόμα φορά η Ομάδα Οργανωμένου Εγκλήματος σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Νομό Ηρακλείου, λαμβάνοντας υπόψη και την διαλεύκανση σημαντικών υποθέσεων που η ομάδα αυτή έχει καταφέρει τα δύο χρόνια λειτουργίας της για τη πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος στο Νησί, σημειώθηκε οτι αποτελεί επιτακτική ανάγκη πλέον η ίδρυση της ως ααυτοτελής και ανεξάρτητη υπηρεσία. Προτάθηκε ως εκ τούτου η ίδρυση του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο θα υπάγεται στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, ενώ δόθηκε λεπτομερή εισήγηση με τη δομή και τα χαρακτηριστικά της προτεινόμενης αυτής υπηρεσίας.

Επίσης συζητήθηκαν τοπικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όπως η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού, η αναγκαία ενίσχυση υπηρεσιών που υποδέχονται μεγάλο πλήθος τουριστών κατά τη θερινή περίοδο με αστυνομικούς εκτός ΓΕ.Π.Α.Δ.  Κρήτης, ανανέωση των απαρχαιωμένων υπηρεσιακών οχημάτων, απαλλαγή αστυνομικών από “πάρεργα” (πχ. επίδοση δικογράφων, έλεγχος καταστημάτων κλπ), έλλειψη χρημάτων που παρουσιάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στις διαχειρίσεις των νομών με αποτέλεσμα να μην μπορούν πλέον να αντεπεξέλθουν στις πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις τους (καύσιμα οχημάτων κλπ έξοδα), καθορισμός αρμοδιοτήτων στους δημοτικούς αστυνομικούς που παραμένουν στην ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας ενώ παρέλαβαν την πρόταση της Ένωσής μας για την Αναδιοργάνωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών  και μας διαβεβαίωσαν τέλος ό,τι η επικείμενη Αναδιάρθρωση θα γίνει καθαρά με αντικειμενικά κριτήρια όπως πχ. δείκτες εγκληματικότητας, πληθυσμιακά κριτήρια κλπ.”

Τα αιτήματα που έθεσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου

Με αφορμή την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Αναγνωστάκη Δημητρίου, του Προϊσταμένου Επιτελείου Αρχηγείου ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου κ. Μιχαιρινα Κωνσταντίνου καθώς και του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγου κ. Κατριαδάκη Εμμανουήλ στο νομό Ρεθύμνου , το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Ρεθύμνου πραγματοποίησε συνάντηση μαζί τους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση:

“Συζητήθηκαν σε καλό κλίμα τα κύρια προβλήματα που απασχολούν το Αστυνομικό προσωπικό του νομού Ρεθύμνου και τους παραδόθηκαν σχετικά υπομνήματα αναφορικά με:

Α) τη στέγαση των κεντρικών Αστυνομικών Υπηρεσιών, όπου ο Γ.Γ. του Υπουργείου αναγνώρισε το υφιστάμενο πρόβλημα και συμφώνησε απόλυτα μαζί μας ότι χρήζει άμεσης επίλυσης. Μας δήλωσε επίσης, ότι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, επεξεργάζονται σχέδιο για την οριστική επίλυση του προβλήματος στο άμεσο μέλλον,

Β) την Αναδιάρθρωση Αστυνομικών Υπηρεσιών, όπου συμφώνησε σε πολλά σημεία με την πρότασή μας σχετικά με την ανακατανομή του αστυνομικού προσωπικού εντός Διευθύνσεως Ρεθύμνου και δεσμεύτηκε ότι θα την μελετήσει ουσιαστικά και

Γ) τη λειτουργία Τμήματος Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης στο Ρέθυμνο, παράλληλα με τη λειτουργία του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, όπου συμφώνησε με την πρότασή μας, ως προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ευελπιστούμε στην υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook