Με την παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχου, κορυφώθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο του Μάλεμε, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 74η επέτειο από την Μάχη της Κρήτης.

Στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,ο Δήμος Πλατανιά, ο Δήμος Χανίων, η 5η ΤΑΞ.ΠΖ. και η 1η ΜΑΛ παρέστησαν οι Γενικοί Γραμματείς Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, πρέσβεις, καθώς και ο πρόεδρος του Ποταμιού και Βουλευτής Χανίων,Σταύρος Θεοδωράκης.

Επίσης παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, πολλοί Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων και αρχών καθώς και βετεράνοι.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση και χαιρετισμούς στην διάρκεια των οποίων, ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος τόνισε πως αποτελεί προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης, η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου.

Χαιρετισμούς απήυθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ενώ στα γεγονότα της περιοχής αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης.

 
Μάλιστα ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Μαλανδράκης, αναφέρθηκε και στο πάγιο αίτημα του Δήμου, για την παραχώρηση του αεροδρομίου στην τοπική κοινωνία, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης ο αναπλ. Υπουργός Άμυνας ρωτώμενος σχετικά, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθεί το αίτημα του Δήμου.
 

 

 
 

 

Στην συνέχεια παρουσιάστηκε το τρόπαιο της Μάχης της Κρήτης από τον Διοικητή της 5ης Μεραρχίας ταξίαρχο Δημήτρη Καραμούζα και ακολούθησε η απονομή βραβείων στους δρομείς του «Τροπαίου Μάχης της Κρήτης».

Πρόκειται για μια επετειακή τριήμερη πορεία στελεχών από όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινούν από το Ηράκλειο και καταλήγουν στο Μάλεμε φορώντας στολή παραλλαγής και πλήρη φόρτο μάχης (σακίδιο, όπλο, εξάρτηση, κράνος, κ.λπ.). Η διαδρομή των δρομέων περιλαμβάνει διελεύσεις από διάφορα μνημεία της Μάχης της Κρήτης, με αφετηρία το ύψωμα Προφήτης Ηλίας της περιοχής ΚOΨΑ Ηρακλείου και τερματισμό το Αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση εθνικών ύμνων.

 

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χανίων πραγματοποιήθηκε 
Όρθρος-Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο Πεσόντων και Αναιρεθέντων της Μάχης της Κρήτης.
Επίσης το μεσημέρι στο Μάλεμε, προηγήθηκε εκδήλωση στο Γερμανικό Νεκροταφείο, από την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook