Οι κινεζικές αρχές έχουν «ξεναγήσει» κυβερνητικούς αξιωματούχους και μέλη των οικογενειών τους σε φυλακές ως «προειδοποίηση» ενάντια στη διαφθορά, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα China Daily σήμερα, αναφερόμενη στη σχετική πειθαρχική υπηρεσία.

Στο Χουμπέι, την ανατολική περιφέρεια της Κίνας, 70 στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και οι σύζυγοί τους «επισκέφθηκαν πρώην αξιωματούχους στη φυλακή της πόλης και διέμειναν μια μέρα στη φυλακή ως επιμορφωτική προειδοποίηση», είπε η εφημερίδα.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έχει θέση την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κορυφή των προτεραιοτήτων του από τότε που ανέλαβε την εξουσία εδώ και δύο χρόνια, ερευνώντας και συλλαμβάνοντας υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους της κυβέρνησης, υψηλόβαθμα στελέχη στις ένοπλες δυνάμεις και μεγαλοεπιχειρηματίες.

Οι ξεναγήσεις στις φυλακές, που συμπεριέλαβαν επισκέψεις πρώην συνεργατών και διευθυντών που εκτίουν ποινές για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας, αποτέλεσαν μια ωμή υπενθύμιση του Πεκίνου ενάντια στη διαφθορά. Η China Daily είπε ότι φωτογραφίες των ανακρίσεων είναι αναρτημένες στους τοίχους της φυλακής προς συμμόρφωση. «Είναι εντυπωσιακό να έχει παρακολουθήσει κανείς τη βαθιά μεταμέλεια των πρώην αξιωματούχων ενώ εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή», είπε στην εφημερίδα έναν αξιωματούχο της περιφέρειας Χουμπέι.

Η Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικού Ελέγχου είπε ότι οι επισκέψεις έχουν σκοπό να θυμίσουν στους αξιωματούχους “να συνειδητοποιήσουν παραβάσεις που έχουν σχέση με διαφθορά”, είπε η εφημερίδα. Πρόσθεσε ότι αυτό το μήνα μερικά μέλη των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας δεν πήραν τον πόλεμο ενάντια στη διαφθορά σοβαρά. Μερικοί αξιωματικοί έχουν πει ότι η δωροδοκία είναι τόσο διάχυτη ώστε θα μπορούσε να υπονομεύσει την πολεμική ικανότητα της Κίνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook