Στην θλιβερή διαπίστωση πως μια σειρά φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στους αμπελώνες δημιουργούν ανίατες έως και θανατηφόρες παθήσεις αποκάλυψαν επιστήμονες μέσω ημερίδας που διοργανώθηκε την Κυριακή στο Πενταμόδι Μαλεβιζίου με τίτλο «Ενημέρωση των προβλημάτων υγείας από τη συστηματική χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες κοντά σε κατοικίες».

Αιματολογικές, ογκολογικές, ανοσολογικές, ενδοκρινολογικές παθήσεις, θυρεοειδοπάθειες, καρκίνος, λευκώματα, νεφροπάθειες είναι ο βαρύς κατάλογος από τις ασθένειες που έχουν πλέον διαπιστωθεί ως το αποτέλεσμα από την χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων με θύματα τους κατοίκους που βρίσκονται κοντά σε εκτάσεις που έχουν υποστεί τον χημικό ψεκασμό.

«Αυτή τη στιγμή μιλάμε για δεκάδες άτομα, ηλικίας από 10 ετών μέχρι και υπέργηρους που έχουν πέσει θύματα των φωσφορικών φαρμάκων», μας λέει ο Παιδοχειρουργός και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Δημήτρης Πετράκης εκ των κεντρικών ομιλητών στην εκδήλωση της Κυριακής, σημειώνοντας: «Μετά από τοξικολογικές αναλύσεις, σε συγκεκριμένο πληθυσμό που κατοικεί πολύ κοντά σε αμπελοκαλλιέργειες, βρέθηκε ότι οι δείκτες των οργανοφωσφορικών και οι μεταβολίτες είναι αυξημένοι σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα κάτι το οποίο ανησύχησε τους κατοίκους στο Πενταμόδι. Στη συνέχεια προχώρησε ένας έλεγχος για την αιτία των υψηλών δεικτών και συμπερασματικά οδηγηθήκαμε στα φάρμακα για τις αμπελοκαλλιέργειες στα επιτραπέζια σταφύλια», λέει ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Για τις συγκεκριμένες εκτάσεις υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι γίνεται χρήση ειδικών μηχανημάτων με τουρμπίνες που στέλνουν σε πολύ μεγάλη απόσταση τις δραστικές ουσίες ενώ επιπρόσθετα, επειδή το παραγόμενο προϊόν προορίζεται για εξαγωγή, πραγματοποιούν  την ημερολογιακή καταπολέμηση , δηλαδή χρήση του εντομοκτόνου κάθε 14 μέρες που διαρκεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές πρόληψης για την προστασία των κατοίκων σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση των εν λόγω εντομοκτόνων σε περιοχές που οι κάτοικοι απέχουν λιγότερο από 500 μέτρα από τους αμπελώνες, υπάρχει επίσης η υποχρέωση για ενημέρωση των πολιτών όταν πραγματοποιούνται αυτοί οι ψεκασμοί για να μπορούν να προστατεύονται.

«Αυτοί που έχουν εκτεθεί είναι πάρα πολλοί. Η παραμικρή έκθεση στο μέλλον από παρόμοιες ουσίες θα τους προκαλέσουν και τις τελευταίες επιπλοκές που μπορεί να είναι και θανατηφόρες», υπογραμμίζει ο κ. Πετράκης, εκφράζοντας την αγωνία του για την υγεία των κατοίκων που εδώ και 20 χρόνια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από ασθένειες που αγγίζουν το νευρικό σύστημα και προκαλούν από  κόπωση, μέχρι διαταραχές στην μνήμη και στον ύπνο ακόμα και αναίτια απώλεια βάρους.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, στην οποία απέστειλε μήνυμα και ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι κάτοικοι του Πανταμοδίου με ψήφισμά τους ζητούν από τους καλλιεργητές να σεβαστούν την υγεία τους, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία αλλά και τις οδηγίες της νέας ΚΑΠ.

Λ.Σ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook