“Τι θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο από το να καταστρέψεις 600 τόνους από το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας; Το να το κάνεις αυτό εν πλω, στη Μεσόγειο”

Με αυτήν την φράση ξεκινά άρθρο της “Baltimor Sun”, στο οποίο επιστήμονες που έλαβαν μέρος στην εν πλω υδρόλυση των χημικών της Συρίας – μια επιχείρηση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Κρήτη – περιγράφουν την εμπειρία τους από την πρωτοφανή διαδικασία την οποία χαρακτηρίζουν ως ένα “θαύμα”.

O χημικός Brian O’Donnell και η μηχανικός, Amy Dean περιέγραψαν την εμπειρία τους, αποκαλύπτωντας ότι επρόκειτο για μια πολύ απαιτητιική προσπάθεια, στην οποία οι επιστήμονες αντιμετώπισαν δύσκολες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν. 

“Η μοναδική αποστολή είχε περισσότερα από μια προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου τη διαρκή ανάγκη να κρατήσουμε το πλοίο σε ισορροπία, καθώς η χημική υδρόλυση μετέβαλλε διαρκώς το κέντρο βάρους του  Cape Ray”, ομολογεί ο O’Donnell αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που έκρυβε η επιχείρηση και δικαιώντας τις ανησυχίες των κατοίκων της Κρήτης.

Ο Brian O’Donnell αποκαλεί την επιτυχία του εγχειρήματος “θαύμα” ενώ ο χρόνος όπως συμπληρώνει, στον οποίο αυτό ολοκληρώθηκε είναι “πραγματικά απίστευτο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Amy Dean, περιγράφει την διαδικασία σαν μια κατάσταση διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών, στις οποίες έπρεπε να ανταποκριθούν.

“Εργαζόμενοι στο πλοίο είχε μοναδικές προκλήσεις, όπως επίσης και η έντονη πίεση του χρόνου. Αυτό καταγραφόνταν σε ώρες και ημέρες. Κάθε μέρα, υπήρχε κάτι που απαιτούνταν από εμας και οι συνθήκες διαρκώς μεταβάλλονταν”.

Η εν πλω υδρόλυση των χημικών της Συρίας, μπορεί να προκάλεσε το επιστημονικό ενδιαφέρον εκατοντάδων επιστημόνων ανά τον κόσμο, ωστόσο οι κίνδυνοι που έκρυβε ποτέ δεν αποκαλύφθησαν στο κοινό, και παρά τις έντονες αντιδράσεις το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου.

Οι μαρτυρίες όμως των επιστημόνων που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα για την καταστροφή των χημικών της Συρίας, φανερώνουν ότι, οι διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ότι η υδρόλυση γίνεται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, ήταν μερικώς ψεύτικες.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook