Υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου της εισφοράς Αλληλεγγύης τάσσονται αρκετοί σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εξετάζοντας προσφυγές συνταξιούχων, οι οποίοι προσέφυγαν στο δικαστήριο μετά την ψήφιση του νόμου το 2011 που επέβαλε την εισφορά στα εισοδήματα του 2010.

Ωστόσο, μένουν ακόμη αρκετές διασκέψεις ώστε να καταλήξει η Ολομέλεια του δικαστηρίου στην τελική της απόφαση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική σκέψη που επικρατεί είναι πως εάν τελικά κριθεί αντισυνταγματική η εισφορά, δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Ετσι, όπως φαίνεται, εάν και εφόσον γίνουν δεκτές οι προσφυγές των συνταξιούχων, δεν θα….σκάσει άλλη μία βόμβα στα κρατικά ταμεία.

Ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αφορά μόνο συνταξιούχους του Δημοσίου Τομέα, ωστόσο στην περίπτωση της αντισυνταγματικότητας θα επηρεαστούν και τα υπόλοιπα ανώτατα δικαστήρια όπου έχει τεθεί το θέμα για τους εν ενεργεία δημοσίους ή ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Η επίμαχη εισφορά

Με το επίμαχο μέτρο που θα κριθεί δικαστικά, παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% ανάλογο με το ύψος των συντάξεων και τον φορέα εργασίας ένα ποσό.

Στην πλειοψηφική τάση που έχει μέχρι στιγμής διαμορφωθεί , φέρεται ότι την Ολομέλεια την απασχολούν δύο διατάξεις που χαρακτηρίζονται με… αντισυνταγματικότητα.

Η πρώτη είναι αυτή του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη αφορά στην αιτιολογία με την οποία επιβλήθηκε.

Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί που προσέφυγαν υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στην ΕΣΔΑ διατάξεις της οποίας προστατεύουν την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Όπως υποστηρίζουν οι επίμαχες δύο κατηγορίες συνταξιούχων η εισφοράς αλληλεγγύης είναι αντίθετη και στο άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς «δεν ζητείται από όλους τους πολίτες η ισότιμη εκπλήρωση του χρέους τους για εθνική και κοινωνική αλληλεγγύη». Ακόμη υποστηρίζουν ότι για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης, όπως αυτό ανερχόταν κατά το χρόνο θέσπισης της εισφοράς και όχι εκείνο που έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook