Δύο μόλις μέρες πέρασαν από την ενημερωτική ημερίδα στο Πενταμόδι για την αλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων κοντά σε κατοικημένες περιοχές και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των κατοίκων και σήμερα το πρωί ιδιοκτήτης αμπελώνα κοντά σε κατοικίες του χωριού συνέχιζε ανενόχλητος τους ψεκασμούς.

Την καταγγελία που δέχτηκαν από κατοίκους του χωριού αποκάλυψαν στην εκπομπή του Κώστα Συλιγάρδου “Πυξίδα” στο Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής Τοξικολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μιου Κρήτης και Πρόεδρος της Eurotox κ. Αριστείδης Τσατσάκης και ο Παιδοχειρουργός, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Δημήτρης Πετράκης.

Μάλιστα ο ιδιοκτήτης των αμπελώνων πραγματοποίησε τους ψεκασμούς χωρίς να έχει ενημερώσει όπως προβέπει η νομοθεσία αλλά και χρησιμοποιώντας τρακτέρ, τρόπος που απαγορεύεται από τη νομοθεσία σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων από κατοικία.

Ο κ. Τσατσάκης τόνισε πως για να έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια που γίνεται θα πρέπει οι παραγωγοί να συνεργαστούν εφαρμόζοντας τη νομοθεσία αναφορικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων αλλά και τις οδηγίες της νέας ΚΑΠ.

Στόχος της ενημερωτικής αυτής καμπάνιας, όπως είπε, δεν είναι μόνο η προστασία της υγείας των κατοίκων αλλά και των ίδιων των παραγωγών και των οικογενειών τους.

“Για τον σημερινό ψεκασμό θα κινηθούμε νομικά”, ανέφερε ο κ. Πετράκης και κάλεσε τους πολίτες που θέλουν να προστατευτούν από την ανεξέλγκτη χρήση φυτοφαρμάκων να καλούν την Διεύθυνση Γεωργίας της περιοχής τους η οποία είναι υποχρεωμένη να στείλει επι τόπου ειδικό κλιμάκιο προκειμένου να διαπιστώσει αν οι ψεκασμοί γίνονται σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook