Σε συμφωνία με την Ελβετία θα προχωρήσει η Ελλάδα για την «αυτοαποκάλυψη εισοδημάτων» στην Ελβετία. Εντός των ημερών θα υπάρξει και κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της «συμφωνίας εθελοντικής αποκάλυψης» (voluntary disclosure agreement) οι Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν, χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΔΕ. Στην εφαρμογή θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα πληρώνουν φόρο και θα λαμβάνουν κωδικό τακτοποίησης για τις καταθέσεις τις οποίες δήλωσαν.

Η πλευρά της Ελβετίας θα μεριμνήσει και θα δεσμεύεται ότι οι ελβετικές τράπεζες θα στείλουν επιστολές σε όλους τους Ελληνες πολίτες που έχουν λογαριασμό για την συμφωνία εθελοντικής αποκάλυψης και θα τους ζητούν να προσκομίσουν εντός λίγων μηνών το πιστοποιητικό τακτοποίησης ή άλλο πιστοποιητικό σε περίπτωση.

Η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι αν δεν προσκομιστεί αυτό το πιστοποιητικό ο λογαριασμός αυτός θα κλείσει και ο άνθρωπος δεν θα έχει δικαίωμα να ξανανοίξει λογαριασμό στην Ελβετία.

Ο φορολογικός συντελεστής που προτείνει η Αθήνα είναι στο 15%.

Οσον αφορά τη νομιμοποίηση εγχώριων «αδήλωτων» καταθέσεων, η κυβέρνηση προτείνει έναν πολύ υψηλότερο φορολογικό συντελεστή 30%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook