Άκρως σημαντική αναμένεται να είναι η σημερινή ημέρα για το ελληνικό πρόβλημα χρέους με δεδομένο ότι ξεκινούν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι οποίες – όπως παραδέχθηκε χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς- θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί.

Παράλληλα συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τόσο στο θέμα της αύξησης του ELA, όσο και στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των ελληνικών ενέχυρων (haircut στα collateral).

Τέλος, στη Δρέσδη συναντώνται από αύριο ως την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Ομάδας των Επτά (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδά), με οικοδεσπότες τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί για το 2015 την προεδρία της Ομάδας. Η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζάκ Λιού, με στόχο την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ προκειμένου να φτάσουμε στην «έντιμη» συμφωνία.   

Την ίδια ώρα Reuters και Bloomberg, αλλά και πηγές του ΔΝΤ άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο η Αθήνα να ζητήσει παράταση της αποπληρωμής της δόσης στις 5 Ιουνίου, ύψους 306 εκατ. ευρώ, μέσω μιας διαδικασίας «ενοποίησης» των τεσσάρων δόσεων προς το Ταμείο έως τις 19 του ίδιου μήνα, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Στόχος είναι οι δύο πλευρές να κερδίσουν χρόνο μέχρι την επίτευξη συμφωνίας.
Στελέχη της κυβέρνησης δεν σχολιάζουν τα εν λόγω δημοσιεύματα καθώς επιμένουν ότι στόχος της Αθήνας παραμένει μια ενιαία συμφωνία στις αρχές του Ιούνη, ενώ ήδη σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΟΙΚ έχει βρει τα χρήματα της πρώτης δόσης.

Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Βρυξέλλες συνεχίζουν να έχουν διαφορετική εικόνα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων, αφού κυβερνητικές πηγές μιλούν για συμφωνία εντός των επομένων ημερών, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη και ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Αύριο πάντως συνεδριάζει, μέσω τηλεδιάσκεψης και το EuroWorking group, το οποίο για πολλούς θεωρείται και είναι προπομπός του Eurogroup.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook