Η ψήφος εμπιστοσύνης που πήρε η Κυβέρνηση έδωσε νέα ώθηση στο ευρώ, ενώ οδήγησε και στη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία.

Η ισοτιμία του ευρώ έφτασε στα 1,4437 δολάρια μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, ενώ το πρωί διαμορφωνόταν λίγο υψηλότερα από τα 1,44 δολάρια.

Η απόδοση των ελληνικών διετών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg, μειώθηκε κατά 97 μονάδες βάσης (0,97 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 27,64%.

Ο δείκτης τιμών μετοχών MSCI στα χρηματιστήρια της Ασίας – Ειρηνικού (με εξαίρεση της Ιαπωνίας) αυξανόταν κατά 0,7%, ενώ ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 1,4%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν το πρωί μικρή υποχώρηση. Οι επενδυτές στις αγορές συναλλάγματος περιμένουν τη συνέντευξη τύπου που θα δώσει σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι, καθώς αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία έδειξε σημεία εξασθένησης το τελευταίο διάστημα.

Η αποφυγή της χρεοκοπίας από την Ελλάδα, σύμφωνα με το Ρόιτερ, θα μπορούσε να δώσει νέα εμπιστοσύνη στο ευρώ, αν και ο επικεφαλής του Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού ταμείου σε ομόλογα στον κόσμο, Μοχάμεντ Ελ Εριάν επιμένει ότι η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα χρέους τους μέσω της χρεοκοπίας. «Για τα επόμενα τρία χρόνια, θα δούμε διαφορετικές οικονομίες να αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα. Για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαίτερα για την Ελλάδα, αυτό θα γίνει με τη χρεοκοπία», ανέφερε σε δημοσιογράφους στην Ταιβάν, προσθέτοντας ότι μία χρεοκοπία της Ελλάδας «είναι απίθανο, αλλά όχι αδύνατο» να προκαλέσει μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση χαιρέτισε με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, αναφέροντας ότι «αίρει ένα στοιχείο αβεβαιότητας από μία ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση» και ότι είναι «καλό νέο για την Ελλάδα και την ΕΕ συνολικά». Ο εκτελών χρέη Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Τζον Λίπσκι δήλωσε από το Βερολίνο, ότι η έγκριση από την ελληνική Βουλή των μέτρων για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.