Βαριά πρόστιμα για προεκλογικές παραβάσεις, καλούνται να πληρώσουν, νικητές και χαμένοι των περυσινών αυτοδιοικητικών εκλογών στην Κρήτη,  ενώ δύο εκλεγμένοι Δήμαρχοι των Χανίων,  απειλήθηκαν ακόμα και με έκπτωση από το αξίωμά τους όμως τη γλίτωσαν για μια ψήφο.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ” , επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων ανά το νησί καλούνται να πληρώσουν αθροιστικά πρόστιμα που ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ, πρόστιμα που επιβλήθησαν μετά από  σχετική απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων.

Στα Χανιά επιβλήθηκαν τα περισσότερα πρόστιμα,  καθώς συνολικά 19 παρατάξεις θα “περάσουν από το ταμείο”, και ακολουθούν το Ηράκλειο με 9 παρατάξεις, το Ρέθυμνο με 7 και το Λασίθι επίσης με 7.

Οι ίδιοι οι αιρετοί που φιγουράρουν στη “μαύρη λίστα” δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα επισήμως, εγγράφως, ενώ εμφανίζονται προβληματισμένοι αλλά και καυστικοί, δηλώνοντας πως οι παρατυπίες που τους χρεώνονται έγιναν είτε λόγω έλλειψης ενημέρωσης από δικής τους πλευράς, είτε γιατί δεν είχαν δαπάνες να δηλώσουν στη “Διαύγεια”, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Δύο Δήμαρχοι από τα Χανιά απειλήθηκαν με “έκπτωση από το αξίωμά τους”

Τα μέλη της Επιτροπής, που συνεδρίασαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, δεν περιορίστηκαν στις οικονομικές “καμπάνες”, αλλά ψήφισαν ακόμη και για την έκπτωση από το αξίωμα του δημάρχου σε δύο περιπτώσεις.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δήμαρχοι Γαύδου και Καντάνου και Σελίνου, που γλίτωσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο… παρά ένα την έκπτωση από το αξίωμά τους.

Στην ψηφοφορία με 3 ψήφους έναντι 2 προκρίθηκε αρχικά, αλλά αποσύρθηκε τελικά, η έκπτωση του αξιώματος της δημάρχου Γαύδου κ. Ευαγγελίας Καλλίνικου και του δημάρχου Καντάνου και Σελίνου Αντώνη Περράκη, για παραπτώματα που αφορούσαν στη μη τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων στις προεκλογικές τους δαπάνες, και μη ανάρτηση των οικονομικών δεδομένων τους στη “Διαύγεια”, όπως προβλέπει ο νόμος.

Τα πρόστιμα

Η έρευνα της Επιτροπής αφορούσε τις εκλογικές δαπάνες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2014. Πρόστιμα επιβάλλονται σε 40 περιπτώσεις παρατάξεων απ’ όλη την Κρήτη, μεταξύ των οποίων και μια περιφερειακή, αυτήν της Ελληνικής Αυγής, με τα ποσά που πλέον πρέπει να καταβάλουν να ξεκινούν από 2 χιλιάδες ευρώ και να φτάνουν τις 20 χιλιάδες.

Στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου συνολικά 9 είναι οι δημοτικές παρατάξεις που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα…

Στα Χανιά οι παρατάξεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεκαπέντε. Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το μεγαλύτερο πρόστιμο – που πλησιάζει τις 20 χιλιάδες 500 ευρώ – είναι για την παράταξη του δημάρχου Χανίων Αναστάσιο Βάμβουκα, ενώ πρόστιμο 7 χιλιάδων ευρώ επιβλήθηκε βάσει των ίδιων πηγών και στην παράταξη του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη και πρώην δημάρχου στο Δήμο Σφακίων.

Στο Ρέθυμνο συνολικά οι δημοτικές παρατάξεις στις οποίες έχει αποφασιστεί να πληρώσουν πρόστιμα είναι επτά.

Ομοίως και στο νομό Λασιθίου το σύνολο των παρατάξεων που επιβλήθηκε πρόστιμο είναι επτά.

Δείτε αναλυτικά τα πρόστιμα  ανά νομό και παράταξη

Δηλώνουν άγνοια για το νόμο

Μεταξύ των παρατάξεων που φιγουράρουν στην επίμαχη λίστα της Επιτροπής Έλεγχου Εκλογικών Δαπανών είναι η “Άμεση Δημοκρατία” στο Δήμο Ηρακλείου. Η επικεφαλής της παράταξης και δημοτική σύμβουλος Μόνα Αμανατίδου σχολίασε στη “Νέα Κρήτη”: «Δεν έχουμε ακόμα επίσημη ενημέρωση, ούτε ενημέρωση για το ύψος του προστίμου. Προφορικά μόνο το έχουμε πληροφορηθεί. Για τη δική μας παράταξη έχω να δηλώσω ξεκάθαρα πως έχουμε τη συνείδησή μας ήσυχη. Δεν είχαμε καμία εμπειρία από εκλογές. Ψάξαμε νομικά, γραφειοκρατικά να δούμε τι οφείλαμε να κάνουμε βάσει των προεκλογικών υποχρεώσεων. Για το συγκεκριμένο θέμα της ανάρτησης στη “Διαύγεια” δε γνωρίζαμε. Αλλά δεν είχαμε και δαπάνες να δηλώσουμε. Δεν υπήρχε δόλος ούτε η παραμικρή διάθεση απόκρυψης στοιχείων». «Ο τύπος τρώει την ουσία. Θεωρώ πως η ισχύουσα νομοθεσία είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Όταν θέλει κάποιος πραγματικά να κρύψει οικονομικά στοιχεία, μπορεί να το κάνει με πολλούς τρόπους. Η ανάρτηση στη “Διαύγεια” δε λύνει ούτε προστατεύει κάτι. Πρέπει να αναθεωρηθεί το ισχύον καθεστώς και στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινητοποιηθούν τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης», σχολίασε από την πλευρά του στη “Νέα Κρήτη” ο υποψήφιος δήμαρχος Οροπεδίου Μιχάλης Περισυνάκης.

«Δεν είχαμε ούτε έσοδα, ούτε έξοδα στην προεκλογική περίοδο. Δε διαχειριστήκαμε ούτε 1 ευρώ. Δεν κάναμε προεκλογικό αγώνα, ούτε αφίσες, ούτε φυλλάδια. Άρα τι να δηλώσουμε στο λογαριασμό αυτό που λένε στη “Διαύγεια”;», σχολίασε η δήμαρχος Γαύδου Ευαγγελία Καλλινίκου που δήλωσε άγνοια ως προς τις πληροφορίες για αρχικές διαδικασίες έκπτωσής της από το αξίωμα του δημάρχου..

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook