Ολόκληρο και από βάθος 80 μέτρων ανέσυρε η Ομάδα Υποβρυχίων Αποστολών της πολεμικής αεροπορίας το Μιράζ 2000 που είχε καταπέσει πριν από δύο εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Φούρνων, ενάμιση μίλι από την ακτή.

Η ανάσυρση του αεροσκάφους έγινε με ειδική τεχνική που εφαρμόζει η μονάδα αυτή της αεροπορίας.

Το μαχητικό έχει ήδη φορτωθεί σε πλωτό και μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις των τσιμέντων Χαλκίδος, και από εκεί οδικώς στην Τανάγρα για να το εξετάσουν οι ειδικοί.

Ενδέχεται να έχει διατηρήσει τα πτητικά του χαρακτηριστικά και να ξαναχρησιμοποιηθεί, όπως έγινε παλαιότερα με άλλα αεροσκάφη.

Αν δεν είναι κατάλληλο, θα χρησιμοποιηθούν μέρη του ως ανταλλακτικά.

Οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους το είχαν εγκαταλείψει όταν παρουσιάστηκε βλάβη στον κινητήρα χρησιμοποιώντας τα αλεξίπτωτά τους χωρίς να τραυματιστούν.

Οι υποβρύχιοι αποστολείς της Κινητή Ομάδα Συντήρησης Υποβρύχιων και Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων (ΚΟΣΥΘΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας είναι απόφοιτοι του Σχολείου Υποβρύχιων Επιχειρησιακών Αποστολών της 206 ΠΑΥ. Επίσης, εκπαιδεύονται στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών, στο Σχολείο Μηχανοσωστών, καθώς και στο US Navy Diving and Salvage Training Center.

Επίσης, σε τακτικά διαστήματα συνεκπαιδεύονται στην Ελλάδα με τους US Navy Deep Sea Divers, σε θέματα καταδύσεων μεγάλων βαθών με χρήση καταδυτικού εξοπλισμού υποστηριζόμενου από την επιφάνεια (καταδυτικές συσκευές ΜΚ–20 και ΜΚ-21), καθώς και σε υποβρύχιες εργασίες κοπής μετάλλων και ηλεκτροσυγκόλλησης.

Τα τελευταία χρόνια η ΚΟΣΥΘΕ έχει προβεί στην ανέλκυση πολλών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Μεταξύ αυτών αξιομνημόνευτες είναι οι αποστολές ανάσυρσης (σε συνεργασία με τη ΜΥΚ) των σορών του ηρωϊκού πληρώματος του Ε/Π Augusta Bell στα Ίμια, της ανέλκυσης του πυροσβεστικού Α/Φ CL 215 από τη λίμνη Υλίκη (το οποίο και ξαναπέταξε), του MIRAGE-2000 από την περιοχή «Καλόγηροι» του Αιγαίου (σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ, από το βάθος ρεκόρ των 592 μ), του Ε/Π CHINOOK από το Άθως (σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ και τη ΜΥΚ), καθώς του Α/Φ CL 415 από τον Ευβοϊκό Κόλπο και του CL 215 από την Ανάβυσσο. Μεταξύ των πολλών ιστορικών Α/Φ, που έχουν ανελκυσθεί από την ΚΟΣΥΘΕ, συμπεριλαμβάνονται το RAF Bristol Blenheim στο Ρέθυμνο, το JUNKERS – 52/3m στη Λέρο και το JU-87 STUKA στη Ρόδο.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook