Την διαμαρτυρία των μελών του συλλόγου "ΕΥ ΖΩ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ" προκάλεσε η πρόταση του υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης για κατάργηση του Ογκολογικού τμήματος του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Τα μέλη του συλλόγου σε επιστολή τους προς τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ αναφέρουν τα εξής : 

" Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τον ημερήσιο τύπο την πρόταση του κου Νικήτα Καλογιαννάκη, Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ Κρήτης προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με το Ογκολογικό τμήμα του Βενιζελείου-Πανανείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σε μία περίοδο που η Παθολογική-Ογκολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ ασφυκτιά, με ράντζα στους διαδρόμους της και απαράδεκτο συνωστισμό στη μονάδα Χημειοθεραπείας, η πρόταση, για κατάργηση της Ογκολογικής κλινικής στο Βενιζέλειο, έρχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω την περίθαλψη των καρκινοπαθών ασθενών του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα.

Γιατί κατάργηση της κλινικής και υποβάθμιση του τμήματος, συνιστά η μετατροπή του σε «κλινική ημερήσιας νοσηλείας για τους περιπατητικούς ασθενείς για τη χημειοθεραπεία τους», με άλλοθι την «ελλιπή στελέχωσή του». 

Η απάντηση στην ελλιπή στελέχωση δεν μπορεί να είναι η υποβάθμιση των ήδη ανεπαρκών υποδομών και υπηρεσιών αλλά η επαρκής στελέχωση και συνεχής αναβάθμισή τους.

Θα γνωρίζετε βέβαια ότι κατά το έτος 2010 οι 60 περίπου κλίνες των Ογκολογικών Κλινικών ΠΑΓΝΗ και Βενιζελείου χρειάστηκε να καλύψουν τις ανάγκες 3712 εισαγωγών ασθενών καθώς και 1069 νέων περιπτώσεων ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο. Η κατάργηση της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου ισοδυναμεί με την αφαίρεση του 20% των διαθέσιμων κλινών.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς αν η πρόταση αυτή πήρε υπόψη της τα πραγματικά στοιχεία ή αν απλώς υλοποιεί τις τεχνοκρατικές προτάσεις για τυφλές περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία. 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μονάχα ποσοτικό. Προφανώς οι εμπνευστές της πρότασης δεν έχουν καμμία επαφή με την πραγματικότητα που αφορά στην αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών, γιατί αλλιώς θα γνώριζαν ότι στην πορεία της νόσου του ένας καρκινοπαθής άλλοτε είναι περιπατητικός και άλλοτε όχι.

Η χημειοθεραπεία του σε κάποια δεδομένη περίοδο μπορεί να είναι ολιγόωρη και άλλοτε πάλι 24ωρη, 48ωρη ή και πενθήμερη και συχνά απαιτείται η εισαγωγή του στο νοσοκομείο για παροχή εξειδικευμένης νοσηλείας λόγω επιπλοκών της νόσου ή και της θεραπείας. Είναι λοιπόν απαράδεκτο και απάνθρωπο, ανάλογα με την πορεία της υγείας του και τη διάρκεια της αγωγής του ο ασθενής να αντιμετωπίζεται σε διαφορετικό κατά περίπτωση τμήμα και νοσοκομείο.

Η ιατρική φροντίδα των καρκινοπαθών για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται να εντάσσεται σε μια συνολική θεραπευτική στρατηγική που χαράσσεται εξ αρχής από το θεράποντα γιατρό και συνοδεύεται από σταθερή σχέση γιατρού-ασθενή και νοσηλευτική φροντίδα από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Με την ελπίδα ότι θα λάβετε υπ’ όψιν σας τις παρατηρήσεις μας και εν όψει της επικείμενης επίσκεψης στην πόλη μας της ομάδας του Υπουργείου Υγείας που επεξεργάζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του καρκίνου, παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε εγγράφως για το θέμα της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου καθώς και για τις γενικότερες προτάσεις της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε ότι αφορά την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περίθαλψης των καρκινοπαθών από τα δύο νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο-Πανάνειο) του νομού μας"