Τις γραμμές στις οποίες θα κινηθεί η κυβέρνηση για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας – μεταξύ των οποίων και του αεροδρομίου Χανίων – έθεσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη  για το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση (παίρνοντας σαφώς θέση υπερ της πώλησης), ο κ. Βαρουφάκης είπε πως:

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την διαδικασία διαπραγμάτευσης για το θέμα κε τα εξής κριτήρια:

Να υπάρξουν υψηλότερες επενδύσεις 

Να δοθεί μερίδιο συμμετοχής στο κράτος (ή στους δήμους)

Να υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε και την νομική υπόσταση των συμβάσεων  του ΤΑΙΠΕΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΤΑΙΠΕΔ, δυστυχώς έως τώρα έκανε συμβάσεις που νομικά ήταν ανασφαλείς».

Πάντως ο Υπουργός Οικονομικών, επεσήμανε ότι «ως οικονομολόγος έχω πρόβλημα που 14 αεροδρόμια πωλούνται στην ίδια εταιρεία».

Στην  ερώτησή του ο κ.Αυγενάκης ουσιαστικά έκανε λόγο για ασάφειες από την κυβέρνηση σε ότι αφορά στο αν θα προχωρήσει η διαδικασία της σύμβασης με την Γερμανική εταιρεία Fraport, στην οποία κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης αφού επεσήμανε πως «το κράτος έχει συνέχεια» αποκάλυψε πως ρώτησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαικής Ένωσης για το αν θα έκαναν παραχώρηση για 40 χρόνια των δικών τους αεροδρομίων, χωρίς μερίδιο σε κράτος ή σε δήμους, με ελάχιστες επενδύσεις και χωρίς έγγραφες δεσμεύσεις για αναπτυξιακά πλάνα των τοπικών οικονομιών.

¨Η απάντηση ήταν πως όχι» είπε ο Υπουργός Οικονομικών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την διαδικασία των διαπραγματεύσεων και εκφράζοντας την πεποίθηση πως σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook