Ο αυτόματος πιλότος του τουρισμού έφτασε στο τέλος. Ενώ όλα τείνουν αβίαστα να καταρρακώνουν τον τουρισμό και την νόμιμη «ξενοδοχια»:  κρίση, all inclusive, αύξηση ΦΠΑ, επιπλέον φόροι ένα ακόμα  αγκάθι του Τουρισμού «η παραξενοδοχία» οργιάζει άνευ όρων.

Στη Κρήτη χιλιάδες βίλες και σπίτια, ιδιοκτησίας Ελλήνων και κυρίως ξένων χρησιμοποιούνται προς ενοικίαση, χωρίς να καταβάλλεται καμία εισφορά στην Εφορία ή στους Δήμους λειτουργώντας παρασιτικά.

Η επιθυμία των οικονομικώς ασθενέστερων τουριστών να κρατήσουν τις δαπάνες διαμονής και διατροφής τους στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, έστρεψε τη ζήτησή τους στα παράνομα καταλύματα της παραξενοδοχίας. Συνέπεια αυτής της ζήτησης υπήρξε η εκ μέρους των τουρ οπερέιτορ δημιουργία προγραμμάτων µε προσφορά καταλυμάτων της παραξενοδοχίας, καθώς και η χρηματοδότηση των επενδυτών τέτοιων καταλυμάτων, ώστε να καταστεί δυνατή η γρήγορη επέκταση της κατασκευής τους. Με την πάροδο του χρόνου  το αποτέλεσμα ήταν δημιουργία ενός υψηλού αριθμού καταλυμάτων της παραξενοδοχίας. 

Τo πρόβλημα είναι έντονο στην Κρήτη με κραυγαλέα περίπτωση την κατάσταση που επικρατεί στα Χανιά. Ειδικά στην περιοχή του Αποκόρωνα: Καλύβες, Αλμυρίδα, κτλ έχουν καταγραφεί πάνω από 300 τέτοιες βίλες, και διαμερίσματα. Το χειρότερο από όλα είναι ότι κανείς δεν αντιδρά και στο παιχνίδι μπαίνουν και γνωστά μεσιτικά και τουριστικά γραφεία  της περιοχής τα οποία προωθούν ευθαρσώς και ανενόχλητα τα παράνομα σπίτια, καθώς καταγγελίες γίνονται αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Οι ιδιοκτήτες κυρίως Βρετανοί και Σκανδιναβοί  δεν υπογράφουν νόμιμες συμβάσεις και δεν έχουν πάρει σχετική άδεια από τον ΕΟΤ. Πολλοί ιδιοκτήτες χρησιμοποιούν την κατοικία τους για τις διακοπές τους και το υπόλοιπο διάστημα, μέσω Διαδικτύου, εντύπων του εξωτερικού ή ειδικών γραφείων, την ενοικιάζουν σε πελάτες, τους οποίους επίσημα τους εμφανίζουν ως… φιλοξενούμενους, συγγενείς αδέλφια, ξαδέλφια, θείους .

«Τους έχουν ενημερώσει σχετικά και όταν τους ρωτάς πώς βρίσκεσαι εδώ σου λέει ότι είμαι συγγενείς του Α΄ ή του Β΄. Μάλιστα πολλές βίλες που είναι σε καλά σημεία και έχουν θέρμανση ενοικιάζονται και τον χειμώνα», λέει τοπικός σύμβουλος.

Τα παράνομα καταλύματα φυσικά δεν πληρώνουν φόρους και τέλη στο δημόσιο και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, στερώντας από το κράτος και τους δήμους υπέρογκα ποσά. Επομένως μπορούν να διατεθούν σε πολύ χαμηλές τιμές από εκείνες των νόμιμων καταλυμάτων, προκαλώντας έναν εξοντωτικό ανταγωνισμό προς τα νόμιμα καταλύματα, τα οποία αναγκάζονται να δώσουν εξευτελιστικές τιμές. Έτσι τα παράνομα καταλύματα της παραξενοδοχίας γίνονται έμμεσα «όργανα» των τουρ οπερέιτορ για τη τραγική εκμετάλλευση των ξενοδοχείων. Οι τουρ οπερέιτορ αφού εξασφαλίσουν, με κάθε είδους συμφωνία, μεγάλο αριθμό καταλυμάτων της παραξενοδοχίας εκβιάζουν εμμέσως τα ξενοδοχεία επιτυχαίνοντας εξευτελιστικές τιμές για τα καταλύματά τους. Από την άλλη πλευρά, αυτή η συμπεριφορά, πέραν του ότι είναι αντικοινωνική, είναι και εξοργιστική και συνιστά μία μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Αναρωτιέμαι λοιπόν ποιος είναι υπεύθυνος για την πάταξη αυτού του φαινόμενου. Διότι δυστυχώς δεν φτάνει οι ξενοδόχοι να παίζουν τους «κλέφτες και αστυνόμους.» Απαιτείται συντονισμένη δράση και συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Τουρισμού, κτλ έτσι ώστε να υπάρξουν εμφανή αποτελέσματα. Επιτέλους ας γίνει κάτι πριν να είναι πολύ αργά καθώς με τέτοιες συνθήκες η οποιαδήποτε προσπάθεια για ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού αυτοαναιρείται. 

Φιλία Τούντα, MBA, Ba, Di
Hospitality & Tourism Consultant
Owner Apokoros Club Hotel Craft Deco &Activities
Customer Service Thamiris Hotel&Apts

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook