Ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι τώρα η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος

Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρους στόχους που πρέπει να επιτύχει για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση προκειμένου να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τονίζει η Κομισιόν.

«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική. Διαθέτουμε σχέδιο και πλέον είναι ώρα να δράσουμε. Είναι ώρα να το εφαρμόσουμε. Δεν υπάρχει εναλλακτική. Δεν υπάρχει σχέδιο Β», τόνισε εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.

Χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι τώρα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, προέτρεψε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επικεντρώσουν όλες τους τις προσπάθειες «ώστε η ελληνική Βουλή να υποστηρίξει τη δέσμη των φορολογικών μέτρων και των ιδιωτικοποιήσεων που δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα, Τετάρτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χαιρέτισε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να προωθήσει το νέο πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σε σχετικές δηλώσεις ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ερωτηθείς αν με την ψήφο εμπιστοσύνη πληρούνται οι πολιτικοί όροι για την καταβολή της επόμενης δόσης και το δεύτερο πακέτο βοήθειας, είπε ότι η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ένα «απαραίτητο πρώτο βήμα».

Πρόσθεσε, όμως, πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να καταβληθεί η επόμενη δόση».

Σε αυτές τις προϋποθέσεις συμπεριέλαβε ένα νέο πρόγραμμα, τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, ενώ «οι Έλληνες έχουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που καλείται να ψηφίσει το κοινοβούλιο εντός των επόμενων ημερών».

Όλα αυτά είναι «πρόσθετα βήματα σε αυτό το δρόμο», είπε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η γαλλική κυβέρνηση χαιρέτισε επίσης την ψήφο εμπιστοσύνης, εξέλιξη που χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα» εν όψει της υιοθέτησης του νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

«Η ψήφος του ελληνικού κοινοβουλίου είναι προφανώς ένα πολύ σημαντικό βήμα εν όψει της απόφασης για το θέμα (η οποία θα ληφθεί) στο ευρωπαϊκό συμβούλιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Φρανσουά Μπαρουέν.

«Η κοινή διακήρυξη του Βερολίνου του προέδρου Σαρκοζί και της καγκελαρίου Μέρκελ είναι προφανώς στην κατεύθυνση που επιθυμούμε», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Γαλλία δεν θα αποδεχθεί κανένα «πιστωτικό επεισόδιο ή χρεοκοπία» της Ελλάδας.

Εξ άλλου ο κ. Μπαρουέν, ο οποίος είναι και υπουργός Προϋπολογισμού, επέμεινε στο ότι είναι απαραίτητος ο «εθελοντικός» χαρακτήρας της συνεισφοράς των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα, καθώς ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης χρέους της οποίας απειλεί τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Newsroom ΔΟΛ / In.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook