Στην Αθήνα πλέον μεταφέρονται οι προσπάθειες του Δήμου Χανίων για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, μέσα από κοινό μέτωπο του πρώην δημάρχου κ. Μανώλη Σκουλάκη και του νυν δημάρχου κ. Τάσου Βάμβουκα οι οποίοι θα διεκδικήσουν από το Υπουργείο Υγείας λύση όσον αφορά την στελέχωση του Κέντρου.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, οι κ. Σκουλακης και Βάμβουκας θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να εκθέσουν από κοινού στον Υπουργό σε ποιό στάδιο βρίσκεται ο δήμος Χανίων σε ότι αφορά την ανέγερση και τον εξοπλισμό του κτιρίου ενώ θα ζητήσουν από τον Υπουργό να απαντήσει στο τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με προσωπιικό.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δυο ανδρών στο Δημαρχείο Χανίων, ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Σκουλακη και προκειμένου να επισπευθεί η προσπάθεια αποπεράτωσης του έργου για το οποίο, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βάμβουκας, ο πρώην δήμαρχος έχει πασχίσει πολύ για την υλοποίησή του.

Βασικό πρόβλημα η στελέχωση του Κέντρου – Το Υπουργείο να αναλάβει την ευθύνη του

Σε δηλώσεις του ο κ. Βάμβουκας σημείωσε ότι ο Δήμος Χανίων έχει συνέχεια και παρά τις όποιες αντιρρήσεις υπήρχαν στο παρελθόν, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η ολοκλήρωση του έργου ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο δήμος Χανίων θα υποστεί μια μεγάλη οικονομική ζημιά αλλά και η κοινωνία των Χανίων θα ζημιωθεί από την μη υλοποίηση του έργου.

Ο κ. Βάμβουκας διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του έργου, ωστόσο υπάρχουν κάποια ζητήματα που επιβραδύνουν αυτήν την προσπάθεια. Το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται όπως δήλωσε ο κ. Βάμβουκας στην στελέχωση του Κέντρου με προσωπικό καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το θέμα αυτό, λόγω και των γενικότερων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας. Όμως, χωρίς ανθρώπινο δυναμικό το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει, παρόλο που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, κάτι τέτοιο προβλέπεται για το τέλος του 2015, διαφορετικά ο Δήμος Χανίων θα πρέπει να επιστρέψει υπέρογκα ποσά.

Στη συνάντηση επίσης εξετάστηκαν και εναλλακτικές λύσεις για την έγκαιρη στελέχωση του Κέντρου, σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν ανταποκριθεί στο αίτημα του Δήμου Χανίων και δεν προχωρήσει σε προσλήψεις.

Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα, θα ζητηθεί η μετακίνηση  προσωπικού από άλλες δομές υγείας στην Κρήτη προκειμένου να λειτουργήσει το Κέντρο, ωστόσο όπως επεσήμανε κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις του Δήμου καθώς θα δημιουργηθούν ελλείψεις.

Σκουλάκης: Θα “βάλω πλάτη” – Το έργο δεν ήταν “εμμονή Σκουλάκη”

Από την πλευρά του ο κ.Σκουλάκης, επανέλαβε, όπως είχε πει χαρακτηριστικά και στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης ότι “θα βάλω  πλάτη” και  θα καταθέσει την άποψή του στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν με τον Υπουργό Υγείας και παράγοντες του Υπουργείου  αλλά και στον διοικητή της ΥΠΕ, προκειμένου να βρεθεί μια φόρμουλα συνεργασίας και κάθε φορέας να αναλάβει τις ευθύνες του για την αποπεράτωση του έργου.

Ταυτόχρονα δήλωσε αισιόδοξος ότι το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου θα λειτουργήσει τέλος του έτους, ενώ επεσήμανε  πως «το συγκεκριμένο έργο δεν έγινε από κάποια…εμμονή του Σκουλάκη αλλά επειδή ήταν αίτημα της ΥΠΕ Κρήτης από τον Αύγουστο του 2010″ και έπειτα κρίθηκε ότι  ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου Χανίων είναι ο καλύτερος  για να φιλοξενηθεί μια τέτοια δομή.

Συνεργασία Δήμου με το Ίδρυμα Παπανικολάου

Κατά τη διάρκεια επίσης των κοινών δηλώσεων, ο νυν δήμαρχος κ. Βάμβουκας συνεχάρη τον κ. Σκουλάκη για την τοποθέτησή του ως εντεταλμένου συμβούλου του Ιδρύματος  “Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου Γ.Ν Παπανικολάου” στην Χαλκίδα, το οποίο ασχολείται με την πρόληψη του καρκίνου. Πρόκειται για έναν φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και τον οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε Δήμαρχος.

Ο κ. Βάμβουκας δήλωσε ότι στόχος του δήμου Χανίων θα είναι η συνεργασία με το Ίδρυμα, επισημαίνοντας ότι στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου, στην γενέτειρα μάλιστα του μεγάλου γιατρού Παπανικολάου, έχουμε μείνει πολύ πίσω.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook