Την αποζημίωση των πληγέντων από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην Κουντούρα, ζητά με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ,  και του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης.

 

Χαρακτηριστικά επισημαίνει:

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, σφοδρή χαλαζόπτωση και ισχυρές καταιγίδες έπληξαν το βράδυ της Δευτέρας 24-01-2011, την περιοχή της Κουντούρας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου στα νότια του Νομού Χανίων, προκαλώντας την αγωνία αλλά και την απόγνωση σε εκατοντάδες παραγωγούς της περιοχής.

Σε επιτόπια επίσκεψη μου το ίδιο βράδυ στην πληγείσα περιοχή μαζί με το Δήμαρχο της περιοχής και δύο αντιδημάρχους, καθώς και παραγωγούς, διαπίστωσα από κοντά την τεράστια καταστροφή στα θερμοκήπια από το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, καθώς και εκτεταμένες καταστροφές στις ελαιοκαλλιέργειες της περιοχής. Οι παραγωγοί βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση εξαιτίας αυτής της τραγικής κατάστασης. Επιπρόσθετα, πληροφορούμαι ότι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας από το βράδυ της Πέμπτης 27/01 με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εκτεθειμένες στη βροχή και το κρύο θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από κλιμάκιο γεωπόνων της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, το οποίο πραγματοποίησε την επομένη το πρωί επιτόπια αυτοψία στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει:

– Ολοσχερής καταστροφή της οροφής των υαλόφρακτων θερμοκηπίων, των φυτών καθώς και της ηρτημένης παραγωγής
– Τα θερμοκήπια με οροφή από πλαστικό παρουσίαζαν πολυάριθμες οπές στα σημεία πρόσκρουσης του χαλαζιού με το πλαστικό. Οι δημιουργηθείσες πολλαπλές οπές θα αποτελέσουν πύλη εισόδου για έντομα (π.χ. Tuta absoluta), μείωση της θερμοκρασίας των θερμοκηπίων με συνέπεια την ψύξη των φυτών ενώ το νερό της βροχής θα δημιουργήσει στο εσωτερικό του θερμοκηπίου ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών (π.χ. βοτρύτης, περονόσπορος). Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει αφενός μεν σημαντική μείωση της παραγωγής και αφετέρου αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της αύξησης των επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Η γνώμη των γεωπόνων είναι ότι οι οροφές από πλαστικά θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα με νέο πλαστικό, διότι με την ζημία που έχουν υποστεί (οπές, φθορά πλαστικού) κρίνονται ακατάλληλες για την περαιτέρω εκμετάλλευση των θερμοκηπίων.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, με ορατό τον κίνδυνο της οικονομικής εξαθλίωσης των παραγωγών, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για την ανακούφιση των πληγέντων παραγωγών και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως η άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, όχι μόνο στο φυτικό κεφάλαιο αλλά και στον πάγιο εξοπλισμό (τζάμια και νάιλον θερμοκηπίων κτλ.) και της αποζημίωσης τους με κατεπείγουσες διαδικασίες, μέσα στα όρια της καλλιεργητικής περιόδου. Είναι αυτονόητο ότι η αποζημίωση για τον εξοπλισμό θα πρέπει να είναι ολόκληρη και όχι ποσοστιαία, δεδομένης της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Κύριε Πρόεδρε,

Με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος και γνωρίζοντας την προσωπική σας ευαισθησία, σας ζητώ να αναλάβετε άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τους αγρότες μας που αδυνατούν να εκπληρώσουν βασικές υποχρεώσεις τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook