Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από την έντονη χαλαζόπτωση που σημειώθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη στο Δήμο Γόρτυνας από τον ΕΛΓΑ ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη, προκειμένου να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι πληγέντες.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής σημειώνει ότι «τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση και έντονη βροχόπτωση) που σημειώθηκαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011 προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες των περιοχών Σοκαρά, Αποϊνίου, Ασημίου και Πραιτωρίων του Δήμου Γόρτυνας του νομού Ηρακλείου». Επιπλέον, αναφέρει ότι «το πυκνό χαλάζι, διάρκειας πάνω από μια ώρα, αλλά και η έντονη βροχόπτωση, κατέστρεψαν ολοσχερώς αμπέλια, ελιές και πολλές υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικά, με αποτέλεσμα η αγροτική παραγωγή να υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά».

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «τα συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα αποτέλεσαν ένα ακόμα πλήγμα για τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομική θέση», ενώ «είναι δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ, πρέπει να προβεί άμεσα στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, προκειμένου να καταστεί δυνατή η σύντομη και άμεση καταβολή των αποζημιώσεων».

Ως δεδομένο θεωρεί ότι «η συγκεκριμένη καταστροφή είναι άμεσα, άρρηκτα και αδιαμφισβήτητα συνδεδεμένη με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως προσδιορίζεται στο άρθρο 2 παρ. στ΄ του Κανονισμού (Υ.Α 15711/98) και καθώς έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας θεομηνίας». Ως εκ τούτου, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να μεριμνήσει προσωπικά, «προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα οι καταγραφές των ζημιών στις καλλιέργειες των συγκεκριμένων περιοχών του δήμου Γόρτυνας από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τη θεομηνία».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook