Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με βασικό θέμα τον εφαρμοστικό νόμο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου. Νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Χθες βράδυ, η Βουλή, με τις θετικές ψήφους 155 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, έναντι 143 αρνητικών από την αντιπολίτευση, ανανέωσε την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση.

Μετά αυτό το πρώτο τεστ της κυβέρνησης, το νέο κρίσιμο «ραντεβού» κατά το οποίο θα «δοκιμαστεί» σκληρά η σχέση κυβέρνησης και Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ορίζεται για την Πέμπτη 30 Ιουνίου, κατά την οποία θα ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το εφαρμοστικό νομοσχέδιο.

Την Παρασκευή, εν τω μεταξύ, θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όπως ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου – Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την ψήφο εμπιστοσύνης. Επίσης, συζήτησαν για τα θέματα της Συνόδου Κορυφής και για το νέο δάνειο. Τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου υπήρξε και με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, ενώ θα ακολουθήσουν και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής επιτροπής, συζητήθηκε το Μεσοπρόθεσμο και ο πρώτος εφαρμοστικός νομός, καθώς και η τελική προετοιμασία για τη σύνοδο.

Επίσης, στη Σύνοδο Κορυφής, στο επίσημο δείπνο, θα συζητηθούν η κρίση στην ευρωζώνη, το ελληνικό θέμα όπως έχει καταγραφεί στα συμπεράσματα, οι εκκρεμότητες βάση της συμφωνίας της Βιέννης και οι τυπικές διαδικασίες για περαιτέρω δανεισμό.

Αντιδράσεις εντός ΠΑΣΟΚ

Όπως φαίνεται, παρά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την ψήφο εμπιστοσύνης, τα «όργανα» δεν έχουν σταματήσει για το ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αλ. Αθανασιάδης επιμένει στις απόψεις που διατύπωσε νωρίτερα τον Ιούνιο περί του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και όπως δήλωσε και σήμερα στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, δεν σκοπεύει να το ψηφίσει, αντίθετα είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που θα έχει η στάση του αυτή.

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ένας βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει ξανά τα πάνω-κάτω δηλώνοντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ: «Αν ήταν η 151η η δική μου ψήφος θα ψήφιζα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά έχουμε κυβερνητική πλειοψηφία». Ο κ. Μητσοτάκης δεν σταμάτησε εδώ, αλλά μίλησε με θετικά λόγια και για το νέο υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο είπε ότι είναι καλύτερος του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του, ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση με την οποία ξεκαθαρίζει πως θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα καθώς οι δηλώσεις του προκάλεσαν την έντονη δυσφορία της λεωφόρου Συγγρού. Αν και επισήμως από τη ΝΔ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του βουλευτή, ο κ. Μητσοτάκης σε νέα του δήλωση τονίζει πως όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. \”Ξεκαθαρίζω τη θέση μου προς αποφυγή παρεξηγήσεων και παρερμηνειών μιας απάντησης που έδωσα σε ένα εντελώς υποθετικό ερώτημα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

 

PROTO THEMA

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook