Σε σκλήρυνση της στάσης της προχωρά η Αθήνα, μετά την πενταμερή συνεδρίαση στο Βερολίνο που στόχο είχε την διαμόρφωση κοινής στάσης έναντι της Ελλάδας στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς», σημειώνοντας ότι «η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα».

Συγκεκριμένα, όπως μετέφερε μέσω twitter, στην ομιλία του στο συνέδριο της ευρωομάδας της Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα, ο Γιάννης Δραγασάκης -μεταξύ άλλων- επισήμανε:

«Ως κυβέρνηση ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς. Η λαική εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων. Η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού. Η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα.

»Το Μνημόνιο αποτέλεσε ένα πλέγμα αστοχιών με οδυνηρές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.   Εξαρχής αρνηθήκαμε τη συνέχιση του παλιού προγράμματος και πετύχαμε τη διαμόρφωση ενός κοινού χώρου για την επίτευξη νέας συμφωνίας. Η συμφωνία όμως είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα.

»Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegam. Αντίθετα, επικεντρωνόμαστε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας. Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων.

»Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016. Η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Η συμφωνία πρέπει να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα και να είναι μακράς πνοής.

»Το πρόβλημα του χρέους χρειάζεται επίλυση σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Με κοινή πολιτική βούληση, το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί δίχως την παραμικρή επιβάρυνση των ευρωπαίων.

»Το παραγωγικό σύστημα πρέπει να μετασχηματιστεί και ένα επενδυτικό «σοκ» να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

»Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα επιφέρουν οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στόχευε πάντα στη σύγκλιση προς τα πάνω, πλέον θα συγκλίνουμε προς τα κάτω. Έπειτα από 5 χρόνια μείωσης εισοδημάτων, στόχος δεν μπορεί να είναι η περαιτέρω μείωση μισθών.

»Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε και θα εφαρμόσουμε θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει. Μελέτες του ΟΟΣΑ καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών με μεγάλες ανισότητες.

»Στόχος μας η ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάκτηση της αισιοδοξίας της κοινωνίας. Σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα νέο πολιτικό παράδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος. Το ρίσκο του εγχειρήματός μας είμαστε έτοιμοι και το αναλαμβάνουμε. Δεν πρόκειται να καταστούμε «μεταλλαγμένη Αριστερά». Δεν κρύβουμε την ταυτότητά μας. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέα πολιτική δυναμική και αυτή τη φιλοδοξία εξυπηρετούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

»Η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ενσωματωθεί στο «παραδοσιακό σύστημα διακυβέρνησης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook