Ο αμφιλεγόμενος και πανάκριβος πίνακας είναι έργο του Βρετανού ζωγράφου Chris Ofili, που φιλοτεχνήθηκε το 1996 και έχει τον τίτλο: «Η Αγία Παρθένος Μαρία» (The Holy Virgin Mary).

Το έργο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, καθώς εμφανίζει μια αφρικανική εκδοχή της Παρθένου Μαρίας, δημιουργημένη από κοπριά ελέφαντα. Το έργο θα πωληθεί μέσω δημοπρασίας από τον Οίκο Christie’s στο τέλος του Ιουνίου και αναμένεται να έχει τιμή εκκίνησης 2,3 εκατ. δολάρια!

Παρά το γεγονός ότι ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1996, έγινε γνωστός το 1999, όταν το έργο εκτέθηκε στο Μουσείο του Μπρούκλιν και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων. Ο πίνακας εξόργισε το δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, έναν αφοσιωμένο καθολικό, που προσπάθησε να σταματήσει την επιδότηση του δήμου στο μουσείο και να αφαιρέσει τον πίνακα, αποκαλώντας τον «άρρωστο δημιούργημα».
 
Έπειτα από 15 χρόνια ο πίνακας «Η  Αγία Παρθένος Μαρία» έχει αποκτήσει σχεδόν μυθική θέση στην παγκόσμια λαογραφική τέχνη. Μέχρι τώρα, το έργο είναι στην κατοχή του Αυστραλού συλλέκτη Ντέιβιντ Γουόλς. 

Σύμφωνα με την «Vulture» ο Γουόλς είναι ένας «δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έχτισε ένα υπόγειο μουσείο στην Τασμανία και το γέμισε με έργα της σύγχρονης εποχής, αλλά και μούμιες».

Η αμφιλεγόμενη απεικόνιση της Παναγίας θα δημοπρατηθεί, στις 30 Ιουνίου και εκπρόσωπος του Οίκου Christie’s δήλωσε ότι η τιμή του αναμένεται να ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια δολάρια, αφού σε δημοπρασία του Christie’s τον Ιούνιο του 2010, το έργο του ίδιου ζωγράφου με τον τίτλο «Orgena» έπιασε την τιμή των 2,8 εκατομμυρίων δολαρίων!

Ο 47χρονος Βρετανός ζωγράφος Chris Ofili έχει λάβει το βραβείο Τέρνερ, που απονέμεται στη Βρετανία σε εικαστικούς κάτω των 50 ετών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook