Τις σοβαρές απώλειες που θα υποστεί η Ελαιοκαλλιεργεια της Κρήτης με την νέα ΚΑΠ, τις οποιες επισήμανε με Υπόμνημα του ο ΣΕΔΗΚ παραδέχτηκε ο αν. Υπουργός κ. Αποστόλου με δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη.

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε «Όντως υπάρχει μια απώλεια όχι μόνο με το συνολικό ποσό της νέας ΚΑΠ, το οποίο έχει μειωθεί αλλά υπάρχει και μια απώλεια που έχει προκύψει εξαιτίας της διεύρυνσης των δενδροειδών καλλιεργειών που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ποσό» Την αποκατάσταση όμως των αδικιών αυτών ο κ. Υπουργός την παράπεμψε για μετά το 2017, επικαλούμενος το γεγονός ότι η Εθνική πρόταση για την ΚΑΠ είχε υποβληθεί στην ΕΕ λιγο πριν τις εκλογές και ότι σήμερα δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές. Όπως είπε «εμείς ήδη έχουμε βάλλει το θέμα σε επεξεργασία να το δούμε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του 2017»

Όμως, μέχρι το 2017, οι απώλειες των ελαιοκαλλιεργητών της Κρήτης με την ΚΑΠ, θα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ τότε η αποκατάσταση τους, θα είναι πρακτικά ανέφικτη, αφού θα προσκρούει στις αντιδράσεις των καλλιεργητών άλλων περιοχών στους οποίους θα έχουν ήδη μεταφερθεί.

Ωστόσο, πρεπει να επισημανθεί ότι οι απώλειες των ελαιοπαραγωγών, σύμφωνα με το Υπόμνημα το οποίο με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Υπουργού υπέβαλε ο ΣΕΔΗΚ, είναι πολύ υψηλές και φθάνουν σε οριζόντιες μειώσεις άνω του 55-65% για όλους ενώ «αφανίζουν» κυριολεκτικά τους παραγωγούς που έχουν κάτω απο 4 στρ. και επιδοτήσεις λιγότερες απο 250€ οι οποίοι αποτελούν άνω του 30% του συνόλου.

Σύγχυση και προβλήματα με την ενεργοποίηση

Στο μεταξύ πλήρης σύγχυση φαίνεται ότι βασιλεύει με την ενεργοποίηση των νέων δικαιωμάτων εξαιτίας των τροποποιήσεων και νέων απαιτήσεων που εξαπολύει κάθε τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ με τα τοπογραφικά, τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων και γης έτους 2014. Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι ενώ τα ΚΕΑ (γραφεία ενεργοποίησης) έχουν χάσει τον ύπνο τους και βεβαία η 15 Ιουνίου που λήγει η προθεσμία ενεργοποίησης πλησιάζει.

Πρόταση

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι αν η σημερινή Κυβέρνηση, πράγματι αναγνωρίζει ότι η Εθνική πρόταση για την ΚΑΠ που υπέβαλε η προηγούμενη Κυβέρνηση, δεν έγινε με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια όπως ορίζει ο Καν.(ΕΕ) 1307/2013 αρθ.23, παρ.1,2), οφείλει να το επανορθώσει με τρεις πράξεις:

– Υποβάλλοντας τεκμηριωμένη πρόταση στην ΕΕ για την τροποποίηση της Εθνικής πρότασης με αντικειμενική αναδιάταξη περιφερειών και ποσών. Και αυτό οφείλει να το πράξει τώρα, παρακάμπτοντας εκείνους που για να αιτιολογήσουν τα λάθη τους, λένε ότι δεν γίνεται πια τίποτε!

-Τροποποιώντας τα κριτήρια της ελαχίστης έκτασης των 4 στρ και των 250 € της Υπουργικής Απόφασης αρ. 104/7056/22.1.15. με τα οποία εξαιρούνται από τις ενισχύσεις δεκάδες χιλιάδες μικροί ελαιοπαραγωγοί. Και αυτό μπορεί να γίνει άμεσα αφού δεν απαιτεί έγκριση της ΕΕ.

-Δίδοντας εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ για απλοποίηση των διαδικασιών και ενδεχόμενη παράταση της προθεσμίας ενεργοποίησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook