Επί σειρά ετών αποτελεί τον φτωχό συγγενή στον παραλιακό δρόμου του Ηρακλείου. Αν και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90, αποτελούσε πόλο έλξης, συγκεντρώνοντας έναν πολύ μεγάλο αριθμό πελατών, ντόπιων και τουριστών, η σταδιακή «απελευθέρωση» της παραλιακής ζώνης συνάμα με την αδειοδότηση για τη δημιουργία καφετεριών και μπαρ που μέχρι τότε υπήρχαν μονάχα στο κέντρο της πόλης και –κυρίως- η εγκατάλειψη ενός αναψυκτηρίου-σύμβολο για πολλούς, συντέλεσαν στην σταδιακή απαξίωση του χώρου.

Ο λόγος για το δημοτικό καφέ «Μαρίνα» που έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να βρίσκεται μια ανάσα από το λιμάνι και ακριβώς απέναντι από το ενετικό φρούριο «Κούλε», προσφέροντας υπέροχη θέα και ανέλπιστη ηρεμία, αλλά ωστόσο και την ατυχία να αφεθεί στη τύχη του από τους «ιδιοκτήτες», δηλαδή τις δημοτικές αρχές ου πέρασαν τα τελευταία χρόνια από το Ηράκλειο.

Αυτά μέχρι χθες, όπως τουλάχιστον μας διαβεβαιώνει η κ. Άννα Μπαστάκη-Γραμματικάκη, μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΤΑΗ, δηλαδή της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, Τουρισμού και Ανάπτυξης Ηρακλείου που έχει στην αρμοδιότητά της το «Μαρίνα» και την οποία συναντήσαμε στο αναψυκτήριο για να μας εξηγήσει από κοντά τα σχέδιά της για την αναβάθμιση του χώρου.

«Θα πραγματοποιηθεί μια ανακαίνιση σε όλα τα επίπεδα του Μαρίνα από τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο αλλά και με την προσθήκη ενός μάνατζερ, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, που θα αναλάβει την λειτουργία του αναψυκτήριου στη νέα εποχή» μας λέει αρχικά η κ. Μπαστάκη –Γραμματικάκη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την απόφαση που πάρθηκε σχετικά με την αξιοποίηση ενός χώρου που θυμίζει δεκαετία του ‘80…

Η θέα από το εσωτερικό της καφετέριας στο

Από τις πρώτες αλλαγές που θα υλοποιηθούν και θα σηματοδοτήσουν την ανακαίνιση του χώρου είναι η δημιουργία εστιατορίου. Ενώνοντας τον μέσα εσωτερικό χώρο με ένα κομμάτι από τον εξωτερικό οι πελάτες θα μπορούν να απολαμβάνουν –εκτός από τον καφέ και το ποτό τους- εδέσματα από την κρητική κουζίνα η οποία μάλιστα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί και τεθεί σε λειτουργία μέχρι τα μέσα του Ιούνη.

Παράλληλα, ο χώρος που σήμερα είναι ακάλυπτος και που ουσιαστικά εξυπηρετεί ανάγκες αποθήκης, θα διαμορφωθεί εκ νέου έτσι ώστε να αξιοποιηθεί επεκτείνοντας το εσωτερικό του αναψυκτηρίου.

«Η ανακαίνιση θα πραγματοποιείται καθώς το “Μαρίνα” θα βρίσκεται σε λειτουργία. Ξεκινάμε με τη διαμόρφωση του εστιατορίου και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με την αλλαγή στο κομμάτι του μπαρ και του εσωτερικού χώρου που συναντά κάποιος καθώς μπαίνει από την κεντρική είσοδο», σημειώνει η κ. Μπαστάκη-Γραμματικάκη καθώς πηγαίνουμε στον χώρο.

Η ιδέα είναι φιλόδοξη και περιλαμβάνει μία –αρχικά- συντήρηση στην πέτρα που δεσπόζει στη μία πλευρά του κτιρίου (και η οποία βρίσκεται σε…αποσύνθεση), η δημιουργία ενός πολύ μεγάλου μπαρ υποδοχής που θα ενώνει το εστιατόριο με τον κεντρικό χώρο, φυσικά το βάψιμο του χώρου παράλληλα με την αλλαγή στα συστήματα φωτισμού, στις κουρτίνες καθώς και την απομάκρυνση παλιών (και αντικειμενικά κακόγουστων) αντικειμένων (καρτοτηλέφωνο, παλιά φωτιστικά δαπέδου κτλ).

Αξίζει να σημειωθεί πως το κτίριο που στεγάζεται το «Μαρίνα» έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο. Και αυτό περιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις παρεμβάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν.

Οι εργασίες στον χώρο που θα δημιουργηθεί το εστιατόριο έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα

«Δεν θα προβούμε σε μεγάλες αγορές. Θα εκμεταλλευτούμε τα τραπεζοκαθίσματα που υπάρχουν ήδη, απλά θα τα ντύσουμε με υφάσματα χρώματος γκρι και μπλε. Η μοναδική αγορά που θα κάνουμε είναι κάποια ημίψηλα σκαμπό», τονίζει η ίδια μεταφέροντάς μας τον στόχο της για το αναψυκτήριο: «Θα λειτουργούμε από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Θέλουμε το μέρος αυτό να γίνει στέκι για την νεολαία. Να προσελκύσουμε τους νέους του Ηρακλείου τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Γι αυτό και οι τιμές των προϊόντων θα είναι λίγο πιο χαμηλά από αυτές που ισχύουν στην αγορά. Επίσης θα προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστό το γεγονός της ανανέωσης με εκδηλώσεις και μουσικές βραδιές με τη βοήθεια και του Δήμου», καταλήγει η κ. Μπαστάκη-Γραμματικάκη.

Η συγκεκριμένη ανανέωση που θα μετατρέψει έναν  απαρχαιωμένο χώρο σε μια μοντέρνα «ανάσα» δίπλα στο…κύμα, δεν υποκρύπτει μονάχα την ανάγκη για αλλαγή στην αισθητική πλευρά του αναψυκτηρίου. Αλλά παράλληλα και την οικονομική πλευρά, καθώς το «Μαρίνα» εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζεται ζημιογόνο, μια οικονομική κατάσταση που στον δήμο θέλουν τάχιστα να ανατραπεί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook