Ο πυρηνικός σταθμός που κατασκευάζει η Τουρκία στο Ακουγιού, στις νότιες ακτές της απέναντι από την Κύπρο, βρίσκεται εκτός πλαισίου ασφαλείας της ΕΕ. Την απάντηση αυτή έδωσε η Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Ποταμιού  Μίλτου Κύρκου για τις ανησυχίες που εκφράζονται όσον αφορά την ασφάλεια του σταθμού.

Ο επίτροπος Ενέργειας  Αρίας Κανιέτε παραδέχεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις στην εγκατάσταση σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού, ωστόσο σημειώνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφανθεί για χωροταξικά θέματα τέτοιων εγκαταστάσεων και μάλιστα σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία. 

Επισημαίνει ότι η Τουρκία, παρά τις παραινέσεις της  Επιτροπής, δεν συμμετέχει στο σύστημα ECURIE, στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης από ακτινοβολίες.

Τέλος, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, η  Επιτροπή πιέζει την Τουρκία να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό, νομικό και διοικητικό πλαίσιο που να εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ασφαλείας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ώστε να μην υπάρχει περίπτωση ατυχήματος. 

Σε δήλωση του ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, που κατέθεσε τη σχετική ερώτηση, αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στις προτεραιότητες της για τα επόμενα χρόνια την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για αυτό προκαλεί ανησυχία που η Τουρκία επιλέγει την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και  μάλιστα χωρίς τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας και σε σεισμογενή περιοχή.   

Στις 14 Απριλίου, η Τουρκία ξεκίνησε στην περιοχή Ακούγιου που βρίσκεται στα μικρασιατικά παράλια, πολύ κοντά στην Κύπρο, την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2020. Πολλοί φορείς στην Τουρκία, αλλά και σε γειτονικές χώρες, έχουν επισημάνει ότι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, πάνω από ενεργό σεισμογενές ρήγμα, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook