Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είχε την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για να τον συγχαρεί για την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε η Βουλή στην ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό ήταν ένα απαραίτητο πρώτο βήμα», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας λίγη ώρα αργότερα στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, όπου εξήγησε ποια θα είναι η γραμμή που θα κρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα η χθεσινή ψηφοφορία, αλλά ακολουθεί την ερχόμενη εβδομάδα άλλο ένα βήμα της αποδοχής των πρόσθετων μέτρων που θα λάβει η Ελλάδα. Είναι η προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το θέμα της πρόσθετης βοήθειας με τη μορφή ενός νέου προγράμματος» είπε η Μέρκελ.

«Το νέο πρόγραμμα -πρόσθεσε- θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διάλογο με την ελληνική αντιπολίτευση, διότι το ΔΝΤ δίνει πάντα ιδιαίτερη σημασία στο να στηρίζει ένα τέτοιο πρόγραμμα και η αξιωματική αντιπολίτευση, πράγμα που στην περίπτωση της Ελλάδας αποδεικνύεται δυσκολότερο απ' ό,τι στην περίπτωση της Πορτογαλίας» τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πάλι την ανάγκη να συμμετέχουν εθελοντικά οι ιδιώτες επενδυτές στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, είπε πως μια ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις αγορές και υπογράμμισε ότι δεν θα γίνει τίποτε χωρις την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κάταϊνεν με την πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο πρωθυπουργός θα έχει και άλλες τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

in.gr