Τα αποτελέσματα της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ λίγο έως καθόλου δεν εξέπληξαν την αγορά και τους αναλυτές. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητo το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο του δολαρίου στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του μηδέν έως 0,25% και κυρίως δεν επιφύλασσε εκπλήξεις στην συνοδευτική ανακοίνωση με το σκεπτικό της απόφασης.

Στα κύρια σημεία αυτής ξεχωρίζει η εκτίμηση των μελών της FED πως οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες “δικαιολογούν τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για παρατεταμένη περίοδο”, η επιβεβαίωση των εκτιμήσεων πως δεν θα υπάρξει νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος αγορών ομολόγων, ύψους 600 δις δολαρίων, στις 30 του Ιουνίου και τέλος η καταγραφή του προβληματισμού των μελών της Επιτροπής πως η οικονομική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι μεν “βραδύτερη των εκτιμήσεων”, αλλά αυτό οφείλεται σε προσωρινούς παράγοντες.

Στο φλέγον θέμα του πληθωρισμού οι εκτιμήσεις των μελών της FED είναι προς την κατεύθυνση των προσωρινών πιέσεων λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και των εμπορευμάτων γενικότερα, ενώ και τα τρόφιμα αποτελούν θέμα προβληματισμού.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αγορά εργασίας για την οποία η FED παραδέχεται πως κινείται με πιο αδύναμο ρυθμό από τις προβλέψεις της, αλλά οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σταδιακή μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, όσο θα αυξάνονται οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επιχειρηματικές επενδύσεις.

protothema.gr