Με σύστημα τελευταίας τεχνολογίας στον τομέα της Ενδοουρολογίας εφοδιάστηκε πρόσφατα η Ουρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πρόκειται για υπερσύγχρονο εξοπλισμό που επεξεργάζεται ψηφιακά και ενισχύει την εικόνα κάμερας πολύ υψηλής ανάλυσης και ευκρίνειας, με την οποία γίνεται η ενδοσκόπηση δίνοντας τη δυνατότητα στους ουρολόγους να έχουν άριστο οπτικό αποτέλεσμα.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής, Επίκουρος Καθηγητής Ουρολογίας κ. Χαράλαμπος Μαμουλάκης «Τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει στην Κλινική μας την Ενδοουρολογία δηλαδή την πιστοποιημένη και συστηματική εκτέλεση μεγάλου αριθμού επεμβάσεων κατά τις οποίες η πρόσβαση στα όργανα του ουροποιητικού συστήματος γίνεται από τη φυσιολογική ανατομική οδό (ουρήθρα, ουρητήρες) με χρήση ειδικών ενδοσκοπικών – τηλεσκοπικών οργάνων από εξειδικευμένο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό, αποφεύγοντας έτσι τις τομές με νυστέρι.

Τα πλεονεκτήματα εφαρμογής των ενδοουρολογικών επεμβάσεων είναι πολλά και προφανή (απουσία τομών στο κοιλιακό τοίχωμα, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου, ελαχιστοποίηση της πιθανότητας αιμορραγίας και άλλων επιπλοκών, ελαχιστοποίηση του χρόνου νοσηλείας και γρηγορότερη επιστροφή στην προηγούμενη δραστηριότητα).

Θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη μεγιστοποίηση της επιτυχίας κατά τις επεμβάσεις αυτές είναι η εξειδίκευση του ουρολόγου και η ύπαρξη του κατάλληλου εξοπλισμου στο κέντρο.

Η εξασφάλιση άριστης οπτικής απεικόνισης κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για την αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.

Ο συγκεκριμένος, τελευταίας γενιάς εξοπλισμός επεξεργάζεται ψηφιακά την ενδοσκοπική εικόνα, τη βελτιώνει και μας δίνει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από τις ανάλογες συμβατικές μεθόδους, συμβάλλοντας αποφασιστικά σε αυτό το σημείο.

Για να γίνει πιο κατανοητό πρακτικά, όταν ένας ασθενής πρόκειται να υποβληθεί για παράδειγμα σε εξαίρεση καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ακολουθείται μια διαδικασία ενδοσκοπικού εντοπισμού των ορίων του όγκου αρχικά, ώστε να είναι δυνατή στη συνέχεια η πλήρης εξαίρεσή του.

Έπειτα, ο ασθενής παρακολουθείται συστηματικά για έγκαιρη διάγνωση πιθανής υποτροπής με επανειλημμένες κυστεοσκοπήσεις. Ο ακριβής εντοπισμός-εξαίρεση του όγκου και η μετέπειτα παρακολούθηση της κύστης γίνεται με ένα φως και μια κάμερα. Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία.

Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαθέτουμε συστήματα που καθιστούν λεπτομερέστερο τον εντοπισμό  του όγκου, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα πλήρους εξαίρεσης στο χειρουργείο αλλά και έγκαιρου εντοπισμού της υποτροπής.

Με τη χρήση του συγκεκριμένου εξοπλισμού ευελπιστούμε σε καλύτερη αντιμετώπιση τέτοιων αλλά και ανάλογων περιστατικών όπως οι καρκίνοι της αποχετευτικής μοίρας του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος (ουρητήρα – νεφρική πυέλου)».

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, τον οποίο το ΠΑΓΝΗ ήταν το πρώτο νοσοκομείο που τον απέκτησε στη χώρα μας – η Ουρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, παρά τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη πόρων, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, πρόσφατα προμηθεύτηκε και ένα ειδικό σύστημα διπολικής διουρηθρικής εκτομής και πλασμα-εξάχνωσης του προστάτη (TURIS).

Επίσης, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία προμήθειας ενός ακόμα πρωτοποριακού συστήματος λέιζερ για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη, ενώ αποτελεί ένα από τα λίγα Ενδοουρολογικά κέντρα αναφοράς στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Κρήτη, για την αντιμετώπιση της λιθίασης με χρήση λέιζερ και υπερηχητικής ενέργειας κατά τη συστηματική εκτέλεση εξειδικευμένων επεμβάσεων, όπως η διαδερμική νεφρολιθοθρυψία (PCNL) μεγάλων (κοραλλειοειδών) λίθων στα νεφρά και η ανάστροφη ενδονεφρική χειρουργική (RIRS) με χρήση εύκαμπτων ουρητηρο-νεφροσκοπίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook