Με αφορμή ελέγχους που έγιναν σήμερα το πρωί σε καταστήματα της πόλης και την επιβολή προστίμων, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων, διευκρινίζει πως ο ίδιος είχε ζητήσει την διενέργεια ελέγχων απο τον Δήμο Χανίων για την καταπάτηση δημόσιων χώρων σε βάρος εμπορικών καταστημάτων. Αντ’ αυτού ο Δήμος – αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος – “κρύφτηκε” πίσω απο την έκκληση ελέγχων για καταλήψεις χώρων και κάλεσε την Διεύθυνση Υγείας, που δεν είναι αρμόδια για αυτό, να κάνουν ελέγχους.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων:

“Με έκπληξη, σήμερα Πέμπτη 4 Ιουνίου πληροφορηθήκαμε ότι κλιμάκιο του τμήματος Δημόσιας υγείας  Χανίων προχώρησε σε ελέγχους και καταλογισμό προστίμων σε καταστήματα εστίασης των οδών Ποτιέ & Χρ.Επισκόπου μετά από υποτιθέμενη καταγγελία του Εμπορικού σύλλογου Χανίων  και περί αυτού δηλώνουμε τα εξής:

Στις 13.5.2015 ο Ε.Σ.Χ. μετά από επανειλλημένες καταγγελίες μελών του για καταπάτηση δημόσιων χώρων στις παραπάνω οδούς  που ως αποτέλεσμα είχαν τον εγκλωβισμό και την απόκρυψη πολλών εμπορικών καταστημάτων  και την δημιουργία εικόνας ασυδοσίας που δεν συνάδει με την γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, προχώρησε στην αποστολή εγγράφου προς τον Δήμο Χανίων και μόνο, όπου αναφερόταν επί λέξη τα παρακάτω:     

«Σας παρακαλούμε όπως πράξετε τα δέοντα σχετικά με την καταπάτηση εξωτερικών χώρων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορεύματα στις οδούς Ποτιέ & Χρ.Επισκόπου. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και οι δρόμοι μετατρέπονται σε γιουσουρούμ με αποτέλεσμα να προκαλείται ασφυξία στις -εντός των ορίων νόμου- λειτουργούσες εμπορικές επιχειρήσεις.»   

Σήμερα το πρωϊ και αφού πληροφορηθήκαμε περί των ελέγχων στα καταστήματα, ερευνήσαμε το θέμα και ανακαλύψαμε ότι ο Δήμος Χανίων – προφανώς λόγω ατολμίας να πράξει η να ζητήσει ο ίδιος τους ελέγχους- χρησιμοποίησε το παραπάνω έγγραφο , προωθώντας το, α) στην Αστυνομική διεύθυνση Χανίων, β) στην ΔΟΥ Χανίων και γ) στο Υγειονομικό τμήμα Χανίων.

Παρατηρήσεις:
1)    Ουδέποτε απευθυνθήκαμε η καταγγείλαμε οτιδήποτε στο τμήμα Δημόσιας υγείας, την ΔΟΥ  Χανίων, η την Αστυνομική διεύθυνση Χανίων.
2)    Στο έγγραφο μας ζητάμε να ελεχθεί η καταπάτηση εξωτερικών χώρων και μόνο,  αρμόδια για την οποία είναι η Δημοτική αρχή και όχι να γίνουν έλεγχοι υγειονομικού, φορολογικού η αστυνομικού ενδιαφέροντος.
3)    Στο έγγραφό μας  ζητάμε επίσης να ελεγχεί και η καταπάτηση από εμπορεύματα συνεπώς δεν στοχοποιούμε τα καταστήματα εστίασης αλλά και τους ίδιους τους παρανομούντες  συναδέλφους μας.
4)    Θεωρούσαμε και θεωρούμε ως δεδομένο ότι προ της επιβολής οποιουδήποτε προστίμου, θα έπρεπε να προηγηθεί χωροθέτηση με κίτρινες γραμμές από τον Δήμο Χανίων – όπως έχει ήδη πράξει σε άλλες περιοχές , μετέπειτα  σύστασεις στους παρανομούντες  και ως έσχατο μέσο ο καταλογισμός προστίμων και αυτό ακριβώς το νόημα έχει για εμάς η φράση «να πράξετε τα δέοντα»
5)    Η Δημοτική αρχή δεν έχει  ζητήσει ελέγχους για κανένα άλλο δρόμο η περιοχή των Χανίων και η πρώτη φορά που βρήκε την «τόλμη» να το κάνει, ήταν δυστυχώς κρυπτόμενη και χρησιμοποιώντας τον Ε.Σ.Χ.

Καταλήγοντας, δηλώνουμε στους υπεύθυνους της Δημοτικής αρχής ,  ότι ο Ε.Σ.Χ. δεν θα αφήσει κανένα να τον χρησιμοποιήσει και να τον στρέψει εναντίον επαγγελματικών ομάδων με τις οποίες είχε και θα έχει πάντοτε άριστες σχέσεις και καλό θα είναι, τις συγνώμες που μας είπατε σήμερα τηλεφωνικά για το θέμα, να τις πείτε και στους επιχειρηματίες που υπέστησαν τους ελέγχους… 

ΥΣ. ‘Εχουμε στην διάθεση μας τα σχετικά ντοκουμέντα με την προώθηση του εγγράφου μας από τον Δήμο Χανίων στις υπόλοιπες υπηρεσίες όπου δείγμα της ασυννενοησίας που επικρατεί στην Δημοτική αρχή, ( η της σπουδής να ρίξουν τις ευθύνες αλλού? ), είναι το ότι  στο έγγραφο που αρχικά απεστάλθει στις υπηρεσίες αυτές, φέρεται ως καταγγέλων ο ίδιος ο σύλλογος εστίασης…”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook