Τελευταία ενημέρωση: 23:30

Θλιβερά επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκδήλωση της πρωτοβουλίας “Παιδεία 2015” με ομιλητές, μεταξύ άλλων, την πρώην Υπουργό Παιδέιας Άννα Διαμαντοπούλου, τον πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ιωακείμ Γρυσπολάκη και άλλους.

Εν μέσω φραστικών διαπληκτισμών και ύβρεων, μεταξύ φοιτητών, διαδηλωτών και πολιτών που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, η εκδήλωση για την… παιδεία ματαιώθηκε.

Τα στιγμιότυπα της ντροπής

Η εκδήλωση είχε προγραμματισθεί για τις 8 το βράδυ, αλλά νωρίτερα μέλη του Συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και φορείς απο τον χώρο της αριστεράς, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και πορεία μέχρι το Πνευματικό Κέντρο. Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, οι διαδηλωτές μπήκαν μέσα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ομιλητών, ενώ ακολούθησε ένταση με προφορικούς διαπληκτισμούς με φοιτητές της ΔΑΠ, αλλά και με εκπροσώπους φορέων.

Τα όσα εκτυλίχθηκαν μέσα στην αίθουσα ήταν ντροπιαστικιά.

Από τη  μια μεριά οι φοιτητές που φώναζαν συνθήματα για δημόσια δωρεάν παιδεία αλλά και κατά των ομιλητών – κυρίως κατά του πρώην Πρύτανη του Ιδρύματος Ι.Γρυσπολλάκη και της πρώην υπουργού παιδείας κ. Διαμαντοπούλου-  και από την άλλη μεριά πολίτες, που βρίσκονταν στην αίθουσα  και παρακολουθούσαν εμβρόντητοι τα όσα συνέβαιναν, προσπαθώντας να πείσουν τους διαδηλωτές να… επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Αυτό από μόνο του, ότι δηλαδή κάποιοι έπρεπε να διεκδικησουν το αυτονόητο, να επιτραπεί ο διάλογος,  θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ντροπή, στα πλαίσια μιας δημοκρατίας και των διαδικασιών ανοιχτού διαλόγου που οφείλει να διασφαλίζει, ειδικά για κορυφαία θέματα όπως η παιδεία.

Χαρακτηριστικός ήταν ο έντονος διάλογος φοιτητών με μια γυναίκα η οποία διαμαρτύρονταν για την ένταση που προκλήθηκε από τους διαδηλωτές λέγοντας τους ότι αυτός δεν είναι ο χώρος για να λύσουν τα όποια προβλήματα έχουν με τον πρύτανη, καθηγητές κτλ.

 

Όταν όμως έγινε αντιληπτό από τους συγκεντρωμενους, ότι στην αίθουσα βρίσκονταν και ο νυν Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Διγαλάκης, φοιτητές απευθυνόμενοι σε έντονο ύφος προς το μέρος του, του επέρριψαν ευθύνες για το γεγονος ότι εδώ και αρκετούς μήνες δεν έχει δοθεί επιδότηση ενοικίου σε 120 δικαιούχους, μια επιδότηση που αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται στους φοιτητές μετά από πρωτοβουλία του Ιδρύματος και λόγω της αδυναμίας παροχής στέγης σε αυτούς.

 
 

Τη στιγμή που μέλος της Επιτροπής Χανίων της Πρωτοβουλίας “Παιδεία 2015″, Μανώλης Γκαζής ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση ματαιώνεται κάνοντας λόγο για ‘φασιστικές πρακτικές” , τότε ξεκίνησε ένας νέος γύρος αντιπαραθέσεων με φραστικές επιθέσεις και πρωτοφανείς ύβρεις.

Χαρακτηριστικός ήταν ο φραστικός διαπληκτισμός του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Αποστόλου Βουλγαράκη με τον δημοτικό σύμβουλο Σεραφείμ Ρίζο, ο οποίος “πήρε” το μικρόφωνο για να υπερασπίσει τους φοιτητές λέγοντας ότι αυτοί που ευθύνονται για την κατάντια της παιδείας δεν μπορούν να εμφανίζονται στην εκδήλωση ως υπερασπιστές της.

Δείτε το βίντεο με τα όσα απίστευτα εκτυλίχθησαν
 
 

Έπειτα από μισή ώρα ντροπιαστικών εικόνων σε μια εκδήλωση που αφορούσε την Παιδεία,  μελη  της πρωτοβουλίας “Παιδεία 2015” αλλά και οι φοιτητές αποχώρησαν από την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότ στην είσοδο του κτιρίου υπήρχε διακριτική παρουσία της Αστυνομίας ενώ το παρόν είχε δώσει και ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων κ. Γεωργιακάκης.

Και αυτό από μόνο του, ότι δηλαδή σε μια προγραμματισμένη εκδήλωση για την παιδεία, κρίνεται αναγκαία η παρουσία αστυνομικής δύναμης, αποτελεί ντροπή και είναι ενδεικτικό για την κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει κάποιοι το εκπαιδευτικό μας σύστημα, και άλλοι έχουν ανεχτεί αυτές τις συνθήκες μοιρολατρικά και  “αδιαμαρτύρητα”.

Διαμαντοπούλου: Στην δημοκρατία δεν αντιμετωπίζουμε τη βία με βία

Η πρώην υπουργός παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, σχολιάζοντας τα όσα εκτυλίχθησαν στην εκδήλωση που τελικά ματαιώθηκε, έκανε λόγο για γεγονότα που έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τις ίδιες ακραίες μειοψηφίες.

“…Αυτό που ζήσαμε απόψε είναι η αποτύπωση της βίας. Στην δημοκρατία οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν την βία με βία. Δεν μπορούμε ούτε να βριζόμαστε, ούτε να φωνάζουμε. Στην δημοκρατία οι άνθρωποι ανταλλάσουν απόψεις, συνθέτουν απόψεις και οι πλειοψηφίες λαμβάνοντας υπόψη τις μειοψηφίες προχωρούν μπροστά.”

Η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η εικόνα που επικρατεί στα Πανεπιστήμια δεν αντιπροσωπεύεται από τα όσα είδαμε σήμερα να εκτυλίσσονται από μια “μειοψηφία”.

Τέλος, χαρακτηρισε ως “θλιβερό” το γεγονός ότι ηλικιωμένοι άνθρωποι που βρίσκονταν στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, έγιναν δέκτες φραστικών επιθέσεων από μερους των διαδηλωτών

 
Εκπρόσωποι φοιτητών: Οι φοιτητές δέχτηκαν φραστική επίθεση
 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Κοκκινάκης, σημείωσε οτι η εκδήλωση δεν ματαιώθηκε με ευθύνη των φοιτητών ενώ το μόνο που ήθελαν ήταν να παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σε ερώτηση του Flashnews.gr πώς γίνεται να εκφραστούν προβλήματα εν μέσω συνθημάτων κατά των ομιλητών και σε κλίμα έντασης που δημιουργήθηκε πρν καν ξεκινήσει η εκδήλωση, ο κ. Κοκκινάκης, σημείωσε ότι οι φοιτητές ήταν αυτοί που δέχτηκαν φραστική επίθεση από ανθρώπους που τους χαρακτήρισαν ως φασίστες.

“Εμείς είπαμε να γίνει ησυχία και να ξεκινήσει η εκδήλωση αλλά μέλος της Επιτροπής ανακοίνωσε την ματαίωση της εκδήλωσης γιατί κάποιοι κάνουν φασιστική συγκέντρωση “, πρόσθεσε ο κ. Κοκκινάκης επιρρίπτοντας στην ουσία την ευθύνη για τα επεισόδια και την  ματαίωση της εκδήλωσης στους διοργανωτές της πρωτοβουλίας “Παιδεία 2015”.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook