«Οικονομική λογική και ευαισθησία την ύστατη στιγμή» ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται στους Financial Times 26 διακεκριμένοι οικονομολόγοι, τονίζοντας ότι για να αποφευχθεί το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις απαιτούνται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. 

Στην επιστολή, την οποία προσυπογράφουν μεταξύ άλλων οι Τζόσεφ Στίγκλιτς, Τομά Πικετί και Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, αναφέρουν ότι «από την πλευρά της ΕΕ χρειάζεται μακροθυμία και χρηματοδότηση για την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, και για να διατηρηθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης», ενώ αναφορικά με την Ελλάδα τονίζουν ότι «απαιτείται μία αξιόπιστη δέσμευση για να δείξει ότι, αν και κατά της λιτότητας, είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων και θέλει να παίξει έναν θετικό ρόλο στην ΕΕ».

Παράλληλα, οι 26 οικονομολόγοι κατηγορούν τους πιστωτές ότι με τα μέτρα περαιτέρω λιτότητας που ζητούν, υπονομεύουν την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί η δημόσια διοίκηση κοινωνικά αποτελεσματική.

Οι οικονομολόγοι υπενθυμίζουν ότι σε αντίστοιχη επιστολή τους στα τέλη του Ιανουαρίου σε βρετανική εφημερίδα μετά τις ελληνικές εκλογές υπογράμμιζαν την ανάγκη να αποσυνδεθεί η λιτότητα με τις μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα ανέφεραν: «Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τη λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις, το να καταδικάζει κάποιος τη λιτότητα δεν σημαίνει ότι είναι και κατά των μεταρρυθμίσεων».

«Έξι μήνες μετά, είμαστε απογοητευμένοι και νοιώθουμε φόβο και κατάπληξη πως η λιτότητα υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στις οποίες είναι βέβαιο ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές θα είχαν συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση: και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς»

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι οι αλλεπάλληλες και συνεχιζόμενες πιέσεις για υποχωρήσεις θέτουν σε κίνδυνο την στήριξη που απολαμβάνει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα από τον κόσμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει την δυνατότητά της να φέρει σε πέρας ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα φέρει την Ελλάδα έξω από την κρίση. 

«Μία αποτυχία επίτευξης συμβιβασμού θα υπονόμευε τη δημοκρατία και θα οδηγούσε σε πολύ πιο ριζοσπαστικές και δυσλειτουργικές προκλήσεις, θεμελιωδώς εχθρικές προς την ΕΕ» σχολιάζουν οι οικονομολόγοι, διαμηνύοντας ότι έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μοναδική ελπίδα νομιμότητας στην Ελλάδα.

«Το πώς θα αντιμετωπιστεί η Ελλάδα θα στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους εταίρους της Ευρωζώνης. Όπως το σχέδιο Μάρσαλ, ας είναι ένα μήνυμα ελπίδας και όχι απελπισίας», καταλήγουν στην επιστολή τους στους Financial Times οι οικονομολόγοι.

Ποιοι υπογράφουν την επιστολή

Καθηγητής Joseph Stiglitz Columbia University, Νικητής βραβείου Νόμπελ
Καθηγητής Thomas Piketty École Normale Supérieure, London School of Economics
Massimo D’Alema Πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πρόεδρος του FEPS (Foundation of European Progressive Studies)
Καθηγήτρια Stephany Griffith-Jones IPD Columbia University
PΚαθηγήτρια Mary Kaldor London School of Economics
Hilary Wainwright Transnational Institute, Amsterdam
Καθηγητής Marcus Miller Warwick University
Καθηγητής John Grahl Middlesex University, London
Michael Burke Economists Against Austerity
Καθηγητής Panicos Demetriadis University of Leicester
Καθηγητής Trevor Evans Berlin School of Economics and Law
Καθηγητης Jamie Galbraith Dept of Government, University of Texas
Καθηγητής Gustav A Horn Macroeconomic Policy Institute (IMK)
Καθηγητής Andras Inotai Emeritus and πρώην διευθυντής του Institute for World Economics, Budapest
Σερ Richard Jolly Καθηγητής επί τιμή, IDS, Sussex University
Inge Kaul Επίκουρη Καθηγήτρια, Hertie School of Governance, Berlin
Neil MacKinnon VTB Capital
Καθηγητής Jacques Mazier University of Paris
Dr Robin Murray London School of Economics
καθηγητής Jose Antonio Ocampo Columbia University
Καθηγητής Dominique Plihon University of Paris
Avinash Persaud Peterson Institute for International Economics
Καθηγητής Mario Pianta University of Urbino
Helmut Reisen Shifting Wealth Consultancy
Dr Ernst Stetter Γενικός Γραμματέας του FEPS (Foundation fro European Progressive Studies)
καθηγητής Simon Wren-Lewis Merton College Oxford

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook