Ενώ συνεχίζεται η κατάληψη των εγκαταστάσεων του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης, στο Ρέθυμνο, από φοιτητές οι οποίοι προβάλλουν ως έναν από τους σημαντικούς λόγους της κινητοποίησής τους την αντίθεσή τους στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας να κλείσει το τμήμα, η διοίκηση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος εξαπολύει ευθείες βολές κατά των «καταληψιών» διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα καθώς ούτε έχει ληφθεί τέτοια απόφαση ούτε πρόκειται να ληφθεί  εφόσον  το συγκεκριμένο τμήμα παρέχει ποιοτική και πρωτοπόρα εκπαίδευση, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μεγάλη προτίμηση των υποψηφίων και την απασχολησιμότητα των αποφοίτων του.

Η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, σε ανακοίνωσή της που υπογράφεται από τον πρόεδρο Βαγγέλη Καπετανάκη, χαρακτηρίζει την κατάληψη προσχηματική και αυθαίρετη.

«Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση των φοιτητών με την «κατάληψη» που αφαίρεσε τη δυνατότητα όλων των φοιτητών του τμήματος να εξετασθούν στα μαθήματα του Εαρινού Εξαμήνου 2011, αποτελεί αυθαιρεσία και κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου» αναφέρει χαρακτηριστικά και επιπλέον υποστηρίζει ότι η φημολογία του τελευταίου διαστήματος για κλείσιμο του τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, που συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, έχει ως συνέπεια να μην δηλώνεται από υποψήφιους που θα επιθυμούσαν να φοιτήσουν σε αυτό, προκαλώντας μόνο ζημιά.

Ο κ. Καπετανάκης, καταρρίπτει όμως και τον δεύτερο λόγο τον οποίο επικαλούνται οι φοιτητές σε σχέση με την κατάληψη, δηλαδή το θέμα των περικοπών για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας ότι το ΤΕΙ δεν δέχθηκε την εφαρμογή της σχετικής εγκυκλίου για παραπέρα περικοπή κι ότι το Ίδρυμα εγγυάται για την επάρκεια των εγκεκριμένων κονδυλίων.

Αναλυτικά

ΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

Εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του από τον πρόεδρο του ΤΕΙ

Προσχηματική και αυθαίρετη χαρακτηρίζει την κατάληψη των εγκαταστάσεων του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης, στο Ρέθυμνο, από φοιτητές, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βαγγέλης Καπετανάκης που με ανακοίνωσή του εξαπολύει βολές εναντίον των καταληψιών αναφέροντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς ότι η φημολογία του τελευταίου διαστήματος για κλείσιμο του τμήματος του ΤΕΙ Ρεθύμνου, που συμπίπτει χρονικά με την συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων, έχει ως συνέπεια να μην δηλώνεται από υποψήφιους που θα επιθυμούσαν να φοιτήσουν σε αυτό, προκαλώντας μόνο ζημιά.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του προέδρου του ΤΕΙ Κρήτης, αναφέρονται τα παρακάτω:

«Το τελευταίο διάστημα οι εγκαταστάσεις του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης στο Ρέθυμνο βρίσκονται υπό «κατάληψη» από ομάδα φοιτητών. Η διοίκηση του ΤΕΙ συζήτησε με τους φοιτητές, σε δύο επισκέψεις μερικών δεκάδων από αυτούς στο Ηράκλειο, αργότερα και τηλεφωνικά, αλλά και δια μέσου της διοίκησης του ίδιου του τμήματος. Οι φοιτητές ισχυρίζονται ότι έκαναν «κατάληψη» στο τμήμα:

1. Με αφορμή πρόσφατο έγγραφο του πρώην υφυπουργού Παιδείας για δραστική περικοπή των εκτάκτων εκπαιδευτικών από όλα τα τμήματα των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων.

2. Επειδή θεωρούν ότι δήθεν υπάρχει σχεδιασμός να «κλείσει» το τμήμα τους.

3. Για λόγους που συνδέονται με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και τα τεκταινόμενα στην Παιδεία.

Από τη διοίκηση του ΤΕΙ κρίνουμε απαραίτητο να ενημερώσουμε όλους τους φοιτητές του τμήματος και τους υποψηφίους που συμπληρώνουν τα μηχανογραφικά τους δελτία αυτές τις μέρες, αλλά και τις οικογένειές τους και κάθε ενδιαφερόμενο για τα παρακάτω:

Θεωρούμε ότι η κινητοποίηση των φοιτητών με την «κατάληψη», που αφαίρεσε τη δυνατότητα όλων των φοιτητών του τμήματος να εξετασθούν στα μαθήματα του εαρινού εξαμήνου 2011, αποτελεί αυθαιρεσία και κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου. Οι «καταληψίες» αφαιρούν τους φοιτητές και το προσωπικό από την ακαδημαϊκή τους λειτουργία. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούν κάθε δίκαιο από την εκδήλωση της ανησυχίας τους για την κατάσταση της παιδείας και της οικονομίας. Ο Σύλλογος των Φοιτητών αναφέρεται από τους ίδιους ότι μπορεί να αποφασίζει για τη λειτουργία του τμήματος. Λάθος. Το τμήμα διοικείται από τη Συνέλευση του Τμήματος και το Συμβούλιό του (αυτά αποτελούνται από τους καθηγητές με εκπροσώπηση φοιτητών) και από το Συμβούλιο του ΤΕΙ.

Όσον αφορά την επάρκεια του προσωπικού: Το τμήμα έχει εννέα μόνιμα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού που έχουν εκλεγεί μετά το νόμο της ανωτατοποίησης των Τ.Ε.Ι. (Ν.2916/2001) και ως εκ τούτου έχουν υψηλά ακαδημαϊκά και ερευνητικά προσόντα, όπως διαπίστωσαν και περιγράφουν και οι εξωτερικοί αξιολογητές στην έκθεσή τους. Επίσης η μεγάλη πλειοψηφία του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του τμήματος διαθέτει αντίστοιχο υψηλό ακαδημαϊκό προφίλ και ειδικές διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πρόσφατα το Ίδρυμα δέχθηκε προειδοποίηση από το υπουργείο Παιδείας για περικοπή στον αριθμό των εκτάκτων εκπαιδευτικών του λόγω της γενικής οικονομικής στενότητας. Αυτή υπολογίζεται στο 15%. Το Ίδρυμα τεκμηρίωσε άμεσα τις ανάγκες του αναλυτικά. Έτσι, μαζί με τα άλλα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια δεν δέχθηκε την εφαρμογή επόμενης εγκυκλίου για παραπέρα περικοπή. Μετά από αυτά το Ίδρυμα εγγυάται ότι με δεδομένα τα εγκεκριμένα μας κονδύλια που επαρκούν για την πλήρη και ποιοτική διδασκαλία σε όλα τα τμήματά μας, αλλά και με τη μεθοδική προσπάθεια για την ορθολογική κατανομή των εκτάκτων εκπαιδευτικών στα τμήματα κατά τις πραγματικές ανάγκες τους, ο κάθε φοιτητής μας θα έχει πλήρη κάλυψη από εκπαιδευτικούς σε όλα τα μαθήματα που θα εγγραφεί το επόμενο εξάμηνο.

Η ταυτότητα και το έργο του τμήματος

Το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης (www.teicrete.gr/mta) στεγάζεται και λειτουργεί από το 1999 σε χώρους που στεγαζόταν παλαιότερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα Περιβόλια Ρεθύμνου.

Το τμήμα έχει σταθερή ανοδική πορεία από τη ημέρα της ίδρυσής του, όπως αποδεικνύουν τα παρακάτω:

– Είναι από τα πρώτα τμήματα Α.Ε.Ι. της χώρας που προχώρησαν άμεσα σε εσωτερική αξιολόγηση. Αυτό το ακαδημαϊκό έτος ολοκληρώθηκε και η εξωτερική αξιολόγησή του από πέντε καθηγητές ξένων πανεπιστημίων. Αυτή είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π., www.adip.gr). Η αξιολόγηση αυτή ήταν εξαιρετικά θετική. Η έκθεση αναφέρει κορυφαίου επιπέδου αντικειμενικές εκτιμήσεις, με βάση διεθνή πρότυπα, για την εκπαίδευση που λαμβάνουν οι φοιτητές του τμήματος, με επιπλέον ιδιαίτερα μεγάλη έμφαση στο ερευνητικό έργο που επιτελείται στο τμήμα, το οποίο το καθιστά εφάμιλλο ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημιακών τμημάτων του είδους του. Το τμήμα έχει καθαρά ακαδημαϊκό προφίλ, σύμφωνα με την εξωτερική αξιολόγηση και ανήκει ως προς κάθε χαρακτηριστικό του στην ανώτατη εκπαίδευση.

– Το αντικείμενο του τμήματος είναι σύγχρονο και μοναδικό στην Ελλάδα επειδή δεν υπάρχει αντίστοιχο σε άλλα Α.Ε.Ι. της χώρας (υπάρχει κάποια ομοιότητα με το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχων και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι, το οποίο όμως έχει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας). Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων είναι κατοχυρωμένα από το 2003 με σχετική υπουργική απόφαση. Τέτοιου γνωστικού αντικειμένου τμήματα (ή προπτυχιακά προγράμματα σπουδών) υπάρχουν σε όλες τις χώρες του «δυτικού κόσμου» που έχουν αξιοπρεπή ανώτατη εκπαίδευση και ανήκουν σχεδόν πάντα στον πανεπιστημιακό τομέα της.

– Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών του τμήματος, πλήρους φοίτησης, ξεπερνά τους 750. Όσον αφορά την επιλεξιμότητα του τμήματος από υποψήφιους φοιτητές, σε σχετική έρευνα του ερευνητή εκπαίδευσης Χρήσου Κάτσικα το 2007, το τμήμα ήταν το πρώτο σε συνειδητή πρώτη επιλογή από τα τμήματα των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών των Τ.Ε.Ι. όλης της χώρας. Το 40% αυτών που το «δήλωσαν» στο μηχανογραφικό δελτίο, το επέλεξαν ως μία εκ των τριών πρώτων επιλογών τους. Πέρυσι, το τμήμα επιλέχθηκε ως πρώτη επιλογή από 31 υποψήφιους φοιτητές, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός πρώτης επιλογής υποψηφίων Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών για περιφερειακό Τμήμα Τ.Ε.Ι.. Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών που εισάγονται έχει υψηλό ενδιαφέρον για τις σπουδές του τμήματος και παρακολουθεί τα μαθήματα σε τακτική βάση.

– Ο εξοπλισμός του τμήματος ξεπερνάει σε αξία τα 2.5 εκατ. ευρώ και είναι στεγασμένος σε ειδικά διαμορφωμένους εργαστηριακούς χώρους όπως τα τρία ηχομονωμένα studios ηχοληψίας, ειδικοί χώροι ηλεκτροακουστικών και ακουστικών διατάξεων και ειδικά εργαστήρια κυμάτων και δονήσεων με αντικραδασμικές προβλέψεις, αμφιθέατρο με ειδικές κτιριοδομικές ακουστικές συνθήκες και ηλεκτροακουστικές διατάξεις.

Ο εξοπλισμός αυτός αποκτήθηκε κυρίως με ανταγωνιστικά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Κριτήριο για την υψηλή ερευνητική δραστηριότητα στο τμήμα, πέρα από τη μεγάλη ποσότητα δημοσιευμένου ερευνητικού έργου σε κορυφαία διεθνή ερευνητικά περιοδικά, είναι και το γεγονός ότι στα εργαστήρια του τμήματος εκπονούνται σε συνεχή βάση διδακτορικές διατριβές σε συνεργασία με ελληνικά και κορυφαία ξένα πανεπιστήμια.

– Ειδικότερα το Εργαστήριο Ακουστικής και Οπτικής Τεχνολογίας του τμήματος αποτελεί ένα από τα δύο εργαστήρια που ίδρυσαν το Δια-τμηματικό Κέντρο της Φυσικής Πλάσματος και Laser (www.cppl.teicrete.gr). Το Kέντρο αυτό, που θα έχει σύντομα νέες σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Ρέθυμνο, είναι ο συντονιστής για την Ελλάδα μέσω του προγράμματος HiPER-GR (www.hiper-hellas.teicrete.gr), του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Oδικού Xάρτη Υποδομών HiPER για την παραγωγή ενέργειας μέσω Αδρανειακής Σύντηξης Υδρογόνου με Laser (Laser Shock Waves Inertia Fusion).

Το παραπάνω Κέντρο είναι πανευρωπαϊκά ο συντονιστής της Βασικής Επιστήμης στο Πρόγραμμα HiPER (www.hiper-laser.org). Η συνεργασία του τμήματος με κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως φαίνεται από τις δημοσιεύσεις αλλά και από τις επισκέψεις ξένων επιστημόνων για την υλοποίηση έρευνας με τη χρήση των κορυφαίων εργαστηριακών συστημάτων που διαθέτει το τμήμα.

-Το τμήμα έχει ισχυρή σύνδεση με την τοπική και ευρύτερη κοινωνία, με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής. Σαν παραδείγματα αναφέρουμε: α) Την ακουστική μελέτη για το νέο πολυχώρο του Δήμου Ρεθύμνης (Σπίτι του Πολιτισμού), β) Πολλές ακουστικές μελέτες για βελτίωση αιθουσών και αμφιθεάτρων σε σχολεία του Δήμου με θεαματικά αποτελέσματα, γ) Την υποβοήθηση με ηχητικό σχεδιασμό και ανάλυση των εκδηλώσεων του Δήμου, δ) Την καθιέρωση ετήσιων πανευρωπαϊκών Εντατικών Μεταπτυχιακών Σχολείων Τεχνολογίας και Φυσικής στο Ρέθυμνο για θέματα HiPER (<http://appepla.chania.teicrete.gr/LLP_2010/Home.html>).

– Το τμήμα έχει επίσης διοργανώσει σημαντικά παγκόσμια και πανελλήνια συνέδρια στον τομέα του στο Ρέθυμνο. Έχει ξεκινήσει συνεργασία σε θέματα καινοτομίας με το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου και μεμονωμένα με εταιρείες του Ρεθύμνου και της Κρήτης. Έχει καταθέσει πολλές και θα καταθέσει σύντομα και νέες προτάσεις σε δράσεις του ΕΣΠΑ, με στόχο να παραχθούν τελικά προϊόντα και υπηρεσίες για την κοινωνία και την οικονομία, όπως το πρόγραμμα «Συνεργασία» κ.ά. Τη σύνδεση του τμήματος με την τοπική κοινωνία εξάρει και η Εξωτερική Αξιολόγηση του Τμήματος.

– Το τμήμα, μέσω του Ερευνητικού του Κέντρου, συνεργάζεται σε ερευνητικές δράσεις με τμήματα του Πανεπιστήμιου Κρήτης σε κοινά προγράμματα ή και σε εκπαιδευτικές δράσεις. Υπάρχει συνεργασία με τη Σχολή Αγωγής του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, την Ιατρική Σχολή (κυρίως με το Εργαστήριο Ακτινοφυσικής και το ΒΕΜΜΟ), το Τμήμα Βιολογίας κ.ά. Οι συνεργασίες αυτές εντατικοποιούνται το τελευταίο διάστημα σε θέματα με τεχνολογικό ενδιαφέρον και σε συγκεκριμένα καινοτομικά προϊόντα και διατάξεις.

Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι προφανές ότι άσχετα με τα κριτήρια που θα επιλέξει το υπουργείο Παιδείας για την αναδιάρθρωση των δομών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής έχει πολλά ισχυρά σημεία που συνδέονται με την ποιοτική εκπαίδευση, τη μεγάλη προτίμηση των υποψηφίων και την απασχολησιμότητα των αποφοίτων. Από την ίδρυσή του αξιοποιεί πλήρως τους περιορισμένους πόρους που του έχουν διατεθεί από την πολιτεία χάρις στις άοκνες προσπάθειες του προσωπικού του και για αυτό αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση».

 

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook