Την παράταση της αναστολής πλειστηριασµών για χρέη από δάνεια α΄κατοικίας για ένα ακόµη εξάµηνο, εξετάζει η Γενική Γραµµατεία Καταναλωτή, καθώς η ισχύουσα αναστολή λήγει στις 30 Ιουνίου και υπάρχει κίνδυνος αν δεν παραταθεί πολλά σπίτια να αρχίσουν να βγαίνουν στο «σφυρί».
Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή Δ. Σπυράκος εισηγήθηκε προς τον υπουργό Εργασίας την παράταση αναστολής πλειστηριασμών για την κύρια ή μοναδική κατοικία των δανειοληπτών ή για ποσό που ανέρχεται έως τις 200.000 ευρώ για τουλάχιστον έξι μήνες.
Σύµφωνα µε την ισχύουσα διάταξη, η αναστολή που λήγει στις 30 Ιουνίου αφορά τόσο τους πλειστηριασµούς που επισπεύδονται από τις τράπεζες για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν τα 200.000 ευρώ όσο και αυτούς που επισπεύδονται από οποιονδήποτε εις βάρος της πρώτης ή της µοναδικής κατοικίας του οφειλέτη, ενώ την αναγκαστική εκτέλεση αποφεύγουν και όσοι προσφεύγουν στα δικαστήρια για υπαγωγή στον νόµο (3869/2010) για τη «ρύθµιση των οφειλών των υπερχρεωµένων φυσικών προσώπων». 
Οι αιτήσεις στα Ειρηνοδικεία για τη ρύθµιση χρεών ανέρχονται σε 1.600 περίπου και δεν αποκλείεται µέχρι το τέλος του έτους να φτάσουν ακόµη και τις 5.000. 
Από την πλευρά των τραπεζών, υποστηρίζεται ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των επισφαλών δανείων λόγω της κατάστασης στην αγορά και της αύξησης της ανεργίας, γι’ αυτό και οι πιθανότητες να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα παράταση της αναστολής είναι πολύ υψηλές.

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Χανίων

Με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας αναστολής των πλειστηριασμών της 30-6-2011 η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ , έστειλε Επιστολή -Υπόμνημα ,στους Οικονομικούς και Αρμόδιους Υπουργούς ,(Βενιζέλο, Χρυσοχοίδη, Κουτρουμάνη και Παπαιωάννου)κοινοποιείται δε και στον Γεν.Γραμματέα Καταναλωτή, Σπυράκο,στους οποίους καταθέτει τις προτάσεις και αιτήματα της, μεταξύ αυτών είναι:
1)Την αναγκαιότητα άμεσης παράτασης της απαγόρευσης αναγκαστικού πλειστηριασμού της κύριας ή της μοναδικής κατοικίας ,για όλους τους πολίτες ,συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων, και για χρονικό διάστημα μέχρι 31-12-2012 ανεξαρτήτως ποσού χρέους.
2)Κατάργηση καταδιωκτικών και ασφαλιστικών μέτρων όταν ο δανειολήπτης έχει καταθέσει αίτηση ρύθμισης οφειλών ενώπιον του Ειρηνοδικείου.
3)Μέριμνα για τους αδύναμους πολίτες να επιδίδουν την αίτηση στους πιστωτές μέσω δικαστικών επιμελητών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Ένωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής», με την οποία ζητάει την αναστολή των πλειστηριασμών για ένα έτος ακόμα, «οι τράπεζες έχουν προσδιορίσει δεκάδες πλειστηριασμούς, ήδη από την πρώτη Τετάρτη του Ιουλίου, δηλαδή στις 6 του μήνα».
Η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει στις επιστολές της προς τους συναρμόδιους υπουργούς ότι η αριθμητική ανεπάρκεια δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων και το κόστος άσκησης ασφαλιστικών μέτρων για την προστασία της ακίνητης περιουσίας – καθώς η κατάθεση της αίτησης δεν επιφέρει αυτοδικαίως αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης – είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ υπενθυμίζει επίσης και τη θέση της ότι πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε η κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο από τον οφειλέτη να επιφέρει την αυτοδίκαιη αναστολή κάθε καταδιωκτικού ή ασφαλιστικού μέτρου έναντι της κύριας ή μοναδικής του κατοικίας, προκειμένου να γλιτώνουν οι οφειλέτες μεγάλο μέρος των δικαστικών εξόδων.

Flashnews,gr με πληροφορίες απο in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook