«Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν μπορεί να γίνει η δακοκτονία μετά τον Ιούλιο. Είμαι από ελαιοπαραγωγικό νομό και ο ίδιος καλλιεργητής ελιάς και ξέρω πάρα πολύ καλά το πρόβλημα».

Με αυτή την φράση ξεκίνησε την απάντησή του ο υφυπ.Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Ι.Δριβελέγκας σε ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟK κ.Ε.Δαμιανάκη για την τεράστια καθυστέρηση που υπάρχει φέτος στην έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας.

Βέβαια ο κ.Δριβελέγκας διαβεβαίωσε πως η δακοκτονία θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. 

Όπως είπε ο κ.Δαμιανάκης μιλώντας στην Βουλή, εκτός από τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η δραματική μείωση του προσωπικού για φέτος, υπάρχουν και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα να μην ξεκινά η δακοκτονία.

« Η δακοκτονία θα πάει αρχές Αυγούστου που δεν έχει πλέον καμία απολύτως συνέπεια δεδομένου του ότι εάν δεν γίνει η δακοκτονία τώρα που πήζει ο πυρήνας της ελιάς και εγκαθίσταται ο δάκος θα πρέπει να μην γίνει καθόλου διότι δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Που σημαίνει ότι θα καταστραφεί τελείως η παραγωγή….» είπε ο βουλευτής Χανίων , ενώ κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση :

«Νομίζω ότι ή θα μπορούσε να γίνει μια παρέμβαση της διοίκησης για άμεση έγκριση των φακέλων κατά προτεραιότητα από το Ελεγκτικό συνέδριο ή αν δεν γίνει αυτό, τότε θα πρέπει να προκαλέσουμε μαζί με τον υπ.Εσωτερικών μια σύσκεψη για να αναζητήσουμε μια λύση.»

Στην απάντησή του ο κ.Δριβελέγκας είπε τα εξής :

«Έχετε απόλυτο δίκιο. Δεν μπορεί να γίνει η δακοκτονία μετά τον Ιούλιο. Είμαι από ελαιοπαραγωγικό νομό και ο ίδιος καλλιεργητής ελιάς και ξέρω πάρα πολύ καλά το πρόβλημα. Στα πλαίσια της σημερινής κατάστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μπει έστω μειωμένο προσωπικό, σε ενεργοποίηση η δακοκτονία. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες δεν είναι υπεύθυνο το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα γίνει η δακοκτονία. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεννόηση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το γραφειοκρατικό θέμα έτσι ώστε να αρχίσει η δακοκτονία.

Όπως είπατε, εάν χρειαστεί να έχουμε μια συνεργασία με την Περιφέρεια για να ξεπεράσουμε την γραφειοκρατία ευχαρίστως είμαστε στην διάθεσή σας.»

Το 2012 ξεκινά η καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς

Παράλληλα ο κ.Δαμιανάκης έθεσε και το θέμα της ένταξης στο ΕΣΠΑ (4η Προγραμματική Περίοδος) του έργου της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς που έχει πλήξει τους καστανοπαραγωγούς του νομού Χανίων.

Όπως είπε ο βουλευτής Χανίων ενώ έχει αποφασιστεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αυτή καθυστερεί με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί το έργο.

Απαντώντας ο υφυπ.Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως « σε επτά νομούς κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο το μέτρο θα ενταχθεί τον Σεπτέμβριο. Μεταξύ των άλλων νομών είναι και ο νομός Χανίων. Αμέσως θα γίνει η ανάθεση της μελέτης και η καταπολέμηση θα γίνει τον Μάιο γιατί τότε λένε οι επιστήμονες πως θα έχουμε αποτελέσματα…..»

Όπως είπε ο κ.Δριβελέγκας υπήρξε καθυστέρηση καθώς « τα χρήματα υπάρχουν αλλά υπήρξε μια καθυστέρηση γιατί τώρα πληρώνουμε ακόμα την 3η Προγραμματική Περίοδο».

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook