Το πρόγραμμα πολεοδομικής παρέμβασης και σύνδεσης των έργων υποδομής με την πραγματική οικονομία του Ηρακλείου παρουσιάστηκε σήμερα απο τον Δήμο Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας κ. Γ. Αναστασάκη, το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο χρηματοδότησης παρεμβάσεων δράσεων, έργων και καταπολέμησης της ανεργίας για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων του ΣΟΑΠ.

Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για ξεναγήσεις επισκεπτών και τουριστών στην ιστορία της πόλης κατά μήκος πολιτιστικών διαδρομών από το λιμάνι προς την Κνωσό. Κατά μήκος των ίδιων διαδρομών δημιουργούμε διαδρομές πεζών με χρήση υλικών φιλικών στο περιβάλλον και κατάλληλες φυτεύσεις, με συνέπεια να μειώνεται η θερμοκρασία, κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες και επομένως να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας για ψύξη. Ταυτόχρονα καταγράφοντας την ανεργία συστηματικά μέσα από παρατηρητήριο, μπορούμε να σχεδιάσουμε κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης ανέργων από τον τομέα των κατασκευών, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ευκαιρίες απασχόλησης  κατά την διάρκεια υλοποίησης των έργων για την δημιουργία των βιοκλιματικών – πολιτιστικών διαδρομών. 

Ένα δεύτερο παράδειγμα για την αναζωογόνηση της πόλης είναι, να δώσουμε κίνητρα για την επανακατοίκηση κενών κτιρίων κατοικίας ή και την επαναχρησιμοποίηση κενών επαγγελματικών κτιρίων (όπως εξαίρεση από την φορολογία των δαπανών αποκατάστασης, μειωμένα τέλη). Η προσέλκυση κατοίκων και επιχειρήσεων με αυτά τα κίνητρα αφενός βελτιώνουν την εικόνα της πόλης, αφετέρου δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης μέσα από τις ανακατασκευές και επιπλέον ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας σε περιοχές που σήμερα δημιουργούν ένα αίσθημα εγκατάλειψης με κενά σκοτεινά κτίρια. 

Ένα τρίτο παράδειγμα, η ανάδειξη της αξίας της Κρητικής διατροφής και για την υγεία και μακροζωία, μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης για τα καταστήματα εστίασης αλλά και ευκαιρίες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα ηλικιωμένους και παιδιά.

Και βέβαια στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης λαμβάνεται πρόνοια για την αντιμετώπιση των φαινομένων της φτώχειας καθώς και την διασφάλιση των κοινωνικών αγαθών που αφορούν την υγεία και την πρόνοια για όλους τους πολίτες.             

Δείτε εδώ ολόκληρη την παρουσίαση του κ.Αναστασάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook